SOCIALNA AKTIVACIJA ZA VKLJUČEVANJE V OKOLJE IN ZAPOSLITEV

Četrtek, 13. september 2018

Idrijsko – cerkljanska razvojna agencija letos oktobra začenja drugi cikel dolgega programa socialne aktivacije za dolgotrajno brezposelne, ki ga izvaja za območje sedmih občin na severnem Primorskem in Notranjskem. Cilj programa je postopno vključevati dolgotrajno brezposelne v družabno in družbeno življenje ter vrnitev v zaposlitev.

Program socialne aktivacije, ki ga tudi letos sofinancirata ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, za naše območje pa ga izvaja ICRA,je namenjen pomoči dolgotrajno brezposelnim osebam z območja občin Bovec, Kobarid, Tolmin, Cerkno, Idrija, Logatec in Ajdovščina, ki so stari do 49 let in so bili vsaj 12-krat prejemniki socialne pomoči v zadnjih dveh letih. Namen programa je spodbujati udeležence k vključevanju v družabno življenje in če je le mogoče tudi v zaposlitev oziroma približanju trgu dela.

Vsebine programa so zastavljene individualno in tako, da se čim bolj približajo posameznikovim potrebam pa tudi k njegovim morda še skritim sposobnostim. Dolgotrajni prejemniki socialne pomoči oziroma brezposelni z leti izgubijo stik s trgom dela in zaposlovalci, pa tudi družabne stike in socialno mrežo, ki je velikokrat pomembna pri pridobivanju zaposlitve. S programom socialne aktivacije izvajalci programa udeležencem nudijo podporo pri pridobivanju različnih funkcionalnih znanj in ključnih kompetenc, širjenju socialnih omrežij, pridobivanju stikov ter dvigu delovnega potenciala.
Udeleženci programa pa imajo tudi nekatere druge ugodnosti. Jožica Lazar, strokovna sodelavka ICRA.
Izjava Jožica Lazar

Že prvi cikel programa socialne aktivacije za dolgotrajno brezposelne prejemnike socialne pomoči, ki ga je ICRA izvedla lani, je bil uspešen. Ker ICRA v programu sodeluje s podjetji in ustanovami v širšem okolju zahodne Slovenije, je večina udeležencev lanskega prvega cikla programa že našla zaposlitev ali pa se je usmerila v nadaljnje šolanje.
Za letošnji cikel Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija prijave potencialnih udeležencev zbira v mesecu septembru.

Metka Rupnik

 

izjava Jožica Lazar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
21.04.2019
5°C / 25°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 23°C
torek
23.04.2019
5°C / 20°C