NUJNI POSEGI NA NAJSTAREJŠI GLEDALIŠKI STAVBI NA SLOVENSKEM

Petek, 14. september 2018

Te dni so se začela sanacijska dela na stavbi idrijskega Filmskega gledališča. V okviru posegov bodo tokrat obnovljeni le najbolj poškodovani deli fasade objekta.

Okoli leta 1770 zgrajeno rudniško gledališče, dandanes imenovano Filmsko gledališče, na Ahacijevem trgu v Idriji, ki je v lasti idrijske občine, z njim pa upravlja Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, slovi kot najstarejša ohranjena zidana gledališka stavba na Slovenskem, ima status kulturnega spomenika in je eden od objektov Unescove dediščine v Idriji.

Te dni so se v soglasju z Občino Idrija in Zavodom za varstvo kulturne dediščine začela dela na fasadi Filmskega gledališča. Gre le za najnujnejše posege in le za delno sanacijo najbolj načetih in poškodovanih delov fasade. Največ škode je na južni fasadi, tudi ob vhodu so nekateri deli fasade v velikih kosih odpadli in jih bo potrebno popraviti. Sedaj, ko je gradbeni oder že postavljen zaradi sanacije, bodo izvajalci del pregledali tudi robovni del strehe, in po potrebi zamenjali strešnike, da ne bi zamakalo v objekt. Namen teh najnujnejših sanacijskih posegov je preprečiti nadaljnje propadanje spomenika oziroma škodo, ki se na objektu dela zlasti v zimskem in v vlažnih jesenskem ter pomladnem obdobju. Vlaga najbolj ogroža starejše objekte, drug ogrožujoč dejavnik pa smo ljudje, kot pove direktorica Mestne knjižnice in čitalnice Idrija Milanka Trušnovec.

izjava Milanka Trušnovec

Kot še poudarja Trušnovčeva, bi morali biti bolj uvidevni tudi do novih tabel, ki po Idriji označujejo objekte Unescove dediščine, med njimi tudi Filmsko gledališče in Magazin na Trgu sv. Ahacija, saj jih zaradi preobilice avtomobilov prepogosto niti ni videti. 

Sredstva za to najnujnejšo sanacijo Filmskega gledališča v višini 18.000 evrov zagotavlja Občina Idrija iz proračunske postavke za vzdrževanje objektov kulturne dediščine. Če bo vreme dopuščalo, naj bi bila zaključena predvidoma v 14 dneh. Trušnovčeva pa je izrazila tudi upanje, da bo na osnovi izdelanega idejnega načrta idrijska občina čim prej lahko pričela s prepotrebno celostno prenovo in nadgradnjo te gledališke stavbe.  

Metka Rupnik
 

izjava Milanka Trušnovec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.05.2019
13°C / 17°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C
četrtek
23.05.2019
12°C / 24°C