OB DNEVU BREZ AVTOMOBILA ZAPRLI CANKARJEVO CESTO IN JO SPREMENILI V CENTER ŠPORTNO-KULTURNIH DOGODKO

Sobota, 22. september 2018


Logatec- Na zadnji poletni dan so v Logatcu zaprli Cankarjevo cesto in ob evropskem tednu mobilnosti obeležili dan brez avtomobila. V organizaciji logaške občine so ulico preplavile številne stojnice in ostale točke raznih društev, njihov cilj pa je bil občane ozavestiti o zdravem in varnem načinu življenja.
Projekta so se udeležila številna društva in institucije, ki so se predstavila občanom ter jim pokazala, česa vse se lahko udeležijo, da bi pristopili k zdravemu in varnemu načinu življenja. Dogodek je vključeval delavnice in društva za vse generacije. V dopoldanskih urah so svoje točke predstavili otroci iz vrtca in šole, na odru so zaplesale številne logaške plesne skupine, posebno delavnico pa so pripravili člani logaškega azilnega doma. Učili so se namreč pisati različne pisave.
Veliko pozornost so namenili prometu. Najmlajše so o varnosti na cesti poučili predstavniki logaške policijske postaje, v sklopu občine Logatec pa so se otroci z mini avtomobilčki po progi zapeljal kar sami in na ta način spoznali kako poteka promet in kaj pomenijo posamezni znaki. Posebno so poudarili brezplačni lokalni avtobusni prevoz, ki so ga uvedli pred časom in vozi na relaciji Logatec-Rovte, Logatec-Hotedršica in Logatec- Laze ter s tem občane želeli spodbuditi k večji uporabi javnega prevoza.
Dotaknili so se zdravja in športa, tem, ki sta med seboj tesno povezani. In sicer so svojo stojnico imeli logaški reševalci in lekarna Ljubljana, ki so ljudem pokazali notranjost reševalnega vozila ter jih seznanili s potekom svojega dela. V športnem delu sta se predstavili Tekaški smučarski klub Logatec in športno društvo Tek je lek. Kar se tiče športa so Logatčane seznanili še z eno novostjo. Po novem bodo v Logatcu organizirali vadbo tisoč gibov, ki bo potekala od ponedeljka do petka, od osmih do pol devetih zjutraj, na trgu pred cerkvijo. Na samem dogodku pa ni manjkalo niti zdravih prigrizkov in sokov, za njih so namreč poskrbele članice logaškega azilnega doma.
Svoji dve stojnici so imeli tudi člani univerze za tretje življenjsko obdobje, kjer so predstavili servetne ter keramične izdelke. Pravijo, da se sestajajo enkrat tedensko, poleg izdelovanja raznih izdelkov pa imajo tudi druge vrste dejavnosti, kot so na primer učenje angleščine in italijanščine, literarne večere in še in še.
Nikakor pa ne gre brez kulture. V sodelovanju z logaško knjižnico so pripravili bukvarno, kjer so si udeleženci lahko izbrali kakšno knjigo, za najmlajše pa so priredili kamišibaj. Gre za pripovedovanje zgodb ob slikah, ki sta jih pripovedovali in ilustrirali Simona Nagode in Simona Kavčič. Otroke sta navdušili z lutkovno zgodbo Klobuk gospoda Konstantina (Peter Svete) in s pripovedko Hudič žene polhe past (Ljuba Jenče). Športno društvo Dlan na dlan je otrokom omogočilo tudi igro na napihljivem toboganu, za konec pa so otroci s pisanimi kredami porisali tla in tako cesto spremenili v pravo otroško igrišče. 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
20.05.2019
12°C / 16°C
torek
21.05.2019
13°C / 16°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C