ODSEVI SREBRNEGA ČASA SREDI UNESCOVE DEDIŠČINE

Ponedeljek, 08. oktober 2018

V Idriji se te dni odvijajo dogodki v okviru letošnje sezone prireditev z naslovom Odsevi srebrnega časa, ki jih organizirata Center za upravljanje z dediščino živega srebra in ABC Merkur.  Rdeča nit prireditvenega cikla je povezana z rudarsko zgodovino Idrije in njenih odsevov v današnjem času.
Prispevek Metke Rupnik.

S postavitvijo piramide s kapljico živega srebra nad njo na Mestnem trgu so se v Idriji pričela dogajanja pod skupnim naslovom Odsevi srebrnega časa. Osrednji namen dogodkov, postavljenih v okolje prenovljene Topilnice Hg in Antonijevega rova, je obujati spomin na rudarjenje v Idriji, v drugem največjem živosrebrovem rudniku na svetu, in vsem generacijam, zlasti pa mladim približati pomen dediščine, ki jo je rudnik zapustil mestu in je vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Martina Peljhan s Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija

izjava Martina Peljhan

Dogodki letošnjega cikla Odsevi srebrnega časa se v obliki predavanj, ogledov razstav, predstavitev, interaktivnih doživetij vrstijo vse do 16. oktobra. Začeli so se z odprtjem likovne razstave idrijskega slikarja Nandeta Rupnika v Topilnici Hg na temo rudarjev in rudnika, nadaljevali pa z včerajšnjim podoživetjem razstave v Topilnici Hg Po poti od rude do kapljic živega srebra, po kateri je obiskovalce tudi z besedo popeljal upokojeni poslovodja topilnice Anton Filipič.
Prvi naslednji dogodek se bo zgodil že jutri, ko bo v prizivnici Antonijevega rova dr. Verena Perko predstavila sodoben pogled na kulturno dediščino, ki je temelj narodne identitete in gospodarskega razvoja. V četrtek se bo v podzemnem svetu Antonijevega rova odvijal pravljični dogodek za otroke z Anjo Štefan in jamskim škratom, soboto pa bodo v Topilnici Hg popestrili kemijski poskusi, povezani z lastnostmi živega srebra, ki jih bosta izvajala Aleš Knez in dr. Tone meden s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Odseve srebrnega časa bo prihodnjo nedeljo nadaljeval lov na Perkmandlčkov zaklad, v torek, 16. oktobra, pa zaključilo zanimivo soočenje generacij o Idriji nekoč in danes.

Metka Rupnik
Foto: CUD Hg
 

izjava Martina Peljhan

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.05.2019
13°C / 17°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C
četrtek
23.05.2019
12°C / 24°C