DESET TISOČ NOVIH DREVES

Torek, 09. oktober 2018


Po STA

Družba Slovenski državni gozdovi  bo v soboto izpeljala akcijo Pomladimo gozdove, v okviru katere bodo posadili okoli 10.000 sadik različnih dreves. Z akcijo želijo po besedah glavnega direktorja Zlatka Ficka obnoviti del gozdov, poškodovanih v lanskem vetrolomu, in širiti zavest o pomenu gozdov za družbo in posameznika.

Kot je na novinarski konferenci povedal Ficko, bodo sadike različnih dreves  sadili na šestih lokacijah, to pa so Kočevje, Ravnik nad Hotedršico, Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Trnovo v novogoriški občini in Podkraj nad Ajdovščino. Drevesa nameravajo posaditi na petih hektarjih površin.. Na Ravniku bodo posadili 1500 sadik, na Trnovem in v Podkraju pa skupaj 2100.

Izjava: Zlatko Ficko

V akcijo pogozdovanja so se vključili tudi Zavod za gozdove Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije ter Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.  Ponekod se jim bodo pridružili tudi  dijaki srednjih šol. Tako k udeležbi vabijo tudi vse ostale prostovoljce. Za udeležbo je sicer dovolj le lopata, morda še rokavice in vrečka za prenos sadik. Sajenje bodo nadzirali in pri njem svetovali gozdarji SiDG in zavoda za gozdove. V primeru močnejšega dežja bo sajenje potekalo en teden pozneje.

Po besedah direktorja zavoda za gozdove Damjana Oražma so slovenske gozdove v preteklih petih letih prizadele tri naravne ujme - februarja 2014 žled, sledili so podlubniki, ki so se razmnožili kot posledica žledu, decembra lani pa še vetrolom. Žled je povzročil za 216 milijonov evrov škode, vetrolom za 48 milijonov evrov, škodo zaradi podlubnikov pa ocenjujejo na okoli 150 milijonov, pri čemer za ocena še ni dokončna.

Velik del sanacije tako v državnih kot zasebnih gozdovih je bil že opravljen, zdaj pa je potrebna obnova. Doslej opravljeno delo je po besedah Oražma v evropskem smislu velik dosežek.


Izjava Damjan Oražem


je še povedal Oražem na včerajšnji novinarski nonferenci.


Na sliki: Ravvnik
 

Zlatko Focko
Damjan Oražem

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.05.2019
13°C / 17°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C
četrtek
23.05.2019
12°C / 24°C