IDRIJSKI DIJAKI NA IZMENJAVI V MINAMATI

Torek, 06. november 2018

Idrija in japonsko mesto Minamata sta na idrijsko pobudo že pred leti zaradi podobnih zgodovinskih izkušenj s posledicami živega srebra pričeli krepiti medsebojne stike na področju okoljskih vprašanj, izobraževalnem in kulturnem področju. V okvir sodelovanj sodijo tudi izmenjave idrijskih in japonskih dijakov.

Skupina desetih dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija se je te ni vrnila z izmenjave v Minamati na Japonskem, kjer so jih gostili vrstniki s tamkajšnje srednje šole. Namen obiska je bil utrditi vezi med občinama Idrija in Minamata, ki ju povezuje izkušnja z živim srebrom. Dijaki so se seznanili s posledicami, ki jih je ljudem povzročila bolezen minamata, sodelovali pa so tudi na festivalu, kjer so šoli predstavili Idrijo in njeno dediščino.

Sicer pa so tudi dijaki idrijske gimnazije že večkrat doslej v okviru izmenjav v Idriji gostili vrstnike iz japonske Minamate, jim predstavili svojo šolo, mesto Idrija in slovensko kulturo, ki je v marsičem drugačna od japonske. Eden od ciljev izmenjave je tudi medsebojno spoznavanje okoljskih vprašanj obeh mest in krepitev ekološke naravnanosti, saj je eden od ciljev Minamate postati najbolj prepoznavno "ekološko mesto" na svetu.

Izmenjava dijakov sodi v okvir okrepljenega sodelovanja med japonsko Minamato in Idrijo, saj obe mesti  druži zgodovinska izkušnja z živim srebrom; v Idriji so to okoljske in zdravstvene posledice petstoletnega pridobivanja živega srebra v rudniku, v Minamati pa velika ekološka katastrofa, ki je prizadela zaliv Minamata in življenje v njem, zaradi katere je zdravstvene posledice občutilo veliko prebivalcev mesta, zaliv pa je bil dolga leta kontaminiran.

Metka Rupnik
Foto: GJV Idrija 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.04.2019
5°C / 25°C
nedelja
21.04.2019
5°C / 23°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 21°C