V DREŽNICI S KONCERTOM MIRU OBELEŽILI 100-LETNICO KONCA 1. SVETOVNE VOJNE

Ponedeljek, 12. november 2018

V cerkvi Srca Jezusovega v Drežnici so včeraj s Koncertom miru obeležili 100-letnico konca prve svetovne vojne. Program koncerta, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, je bil sestavljen iz vokalno-instrumentalnih del pretežno primorskih skladateljev mlajše generacije, pri njegovi organizaciji pa so se povezali Občina Kobarid, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Fundacija Poti miru v Posočju, Kobariški muzej in Posoški razvojni center. 


Uvodoma je zazvenela Maša za mir (Missa pro pace), skladatelja Ambroža Čopija, sledili sta izvedbi vstopnega speva iz maše za pokojne Requiem in molitve Otče naš, skladatelja Andreja Makorja. Priljubljena italijanska skladba Signore delle cime je zaživela v novi glasbeni priredbi Aneja Černeta, zatem so poslušalci lahko slišali orgelsko skladbo 1914-2018, Krila miru, ki jo je uglasbil Andrej Makor, Sonce, skladateljice Tadeje Vulc, koncert pa je sklenila kantata Damijana Močnika Svetloba mladoletja.


Koncert so oblikovali Vokalna akademija Ljubljana, sopranistka Martina Burger, tenorist Tine Bec, harmonikarka Teja Udovič Kovačič, violončelistka Urša Kržič in organist Dalibor Miklavčič, sodelovali pa so tudi posoški pevski sestavi: Mladinski pevski zbor Osnovne šole Tolmin, Dekliški pevski zbor Gimnazije Tolmin, Komorni zbor Musica Viva iz Tolmina ob spremljavi Godalnega kvarteta Accademia in pianistke Nike Kovačič. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je med drugim izpostavil:


„Koncert miru naj ne bo samo spomin na tiste, ki povojnega miru nikoli niso dočakali, naj bo opomin za vse nas tukaj in zdaj. Naj bo opomin za zanamce. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da ko bojni kriki zarežejo v življenja, se slednja spremenijo. In mir je v prvi vrsti zasejan že v nas samih, naših dejanjih. Bodimo strpni, solidarni, povezovalni, ne razdruževalni. Le tako bomo lahko namesto nemira sploh deležni neokrnjenega koncerta miru – življenja brez grozot“.

 

Koncert miru je zaokrožil številne dogodke, ki so bili v obdobju med leti 2014 in 2018 ob sodelovanju številnih domačih organizacij in društev organizirani na Kobariškem. Med drugim je lani ob 100-letnici "čudeža pri Kobaridu" tam potekal koncert vojaških pihalnih orkestrov iz šestih držav, na Kolovratu so uprizorili kobariško bitko, eden od letošnjih večjih dogodkov pa je bil koncert Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra z naslovom Bobni miru, na katerem je 12 glasbenikov podpisalo Zavezo za mir. 


Veliko dogodkov sta v tem štiriletnem obdobju organizirala tudi Kobariški muzej in Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, ki skupaj s Posoškim razvojnim centrom sodeluje tudi v nekaj mednarodnih projektih na temo ohranjanja dediščine prve svetovne vojne, katero bi radi v prihodnje v sodelovanju s partnerji iz več evropskih držav vpisali tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.


Matej Kavčič

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C