V TIKU KLJUB RECESIJI NI Å E UPADA NAROČIL

Četrtek, 12. februar 2009

Svetovna gospodarska kriza se odraža tudi v slovenskem gospodarstvu. Upada naročil, enega prvih znakov poglabljanja recesije, v podjetju Tik Kobarid, ki zaposluje 195 delavcev, lani v večji meri še niso občutili. Celo nasprotno. Kot pojasnjuje direktor podjetja Vinko Mazej,  trenutno obseg naročil še raste in po napovedih njihovih kupcev tudi v naslednjih 6 mesecih upada naročil ni pričakovati, vendar se lahko to zgodi v drugi polovici letošnjega leta. Učinek recesije pa se že kaže v vse večji finančni nelikvidnosti Tikovih kupcev, ki so že konec lanskega leta pričeli zamujati s plačili in vse bolj pritiskati z zahtevami po zamiku plačil z običajnih 30 dni na 60 ali celo 120 dni. Da bi zmanjšali poslovno breme, ki ga predstavljajo zaloge izdelkov in materiala, od podjetja terjajo vse krajše dobavne roke, hkrati pa Tik že prejema tudi vse več zahtev po zniževanju cen svojih izdelkov. ÄŒe se bodo nelikvidnost kupcev in posledično pritiski na poslovanje podjetja še stopnjevali, pa bodo morali kupcem-neplačnikom ukiniti dobavo izdelkov, da bi zavarovali in ohranili likvidnost podjetja.

Kot je še poudaril Mazej, v Tiku že sicer za zagotovitev čim večje poslovne stabilnosti podjetja intenzivno izvajajo nekatere ukrepe, zlasti na področju optimizacije vseh proizvodnih in drugih poslovnih procesov. Zmanjševanje vseh vrst stroškov ter zalog in čim boljša izraba delovnega časa pa so že stalnica poslovanja podjetja in njegov odgovor na že sicer vse ostrejše razmere tudi na trgu medicinske opreme in pripomočkov.  Za ublažitev obstoječih in pričakovanih negativnih učinkov recesije na poslovanje podjetja in na zaposlene so že konec lanskega leta uvedli nekaj kratkoročnih ukrepov, zlasti postopno zmanjševanje nadurnega dela, koriščenje nadur so prenesli v letošnje leto. Konec lanskega leta so izvajali pospešeno koriščenje letnih dopustov, upokojevanja ne nadomeščajo z novimi delavci.

V Tiku v zadnjih mesecih niso prekinili nobene pogodbe o zaposlitvi. Do prekinitve je prišlo samo pri delavcih, ki se po novem letu niso vrnili na delo. To so bile delavke bolgarske narodnosti, ki so bile zaposlene za določen čas. ÄŒe se bodo pogoji poslovanja v prihodnje še zaostrili, se pripravljajo tudi na možnost pričetka odpuščanja delavcev. Pri sedaj znanih naročili v prihodnjih mesecih odpuščanj delavcev sicer ne pričakujejo, se pa razmere lahko spremenijo v drugi polovici letošnjega leta, poudarja Mazej.   

Dolgoročno rešitev iz krize v podjetju vidijo predvsem v prizadevanjih za razvoj novih programov ter visoko specializiranih izdelkov v okviru tradicionalno uspešnega sodelovanja s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in drugih ustanov na področju medicine.

Na sliki: Kobarid - foto Damjan Leban

Metka Rupnik

 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
15°C / 34°C
sobota
21.07.2018
16°C / 33°C
nedelja
22.07.2018
19°C / 32°C