3SMART ZA PAMETNO UPRAVLJANJE Z ENERGIJO

Četrtek, 14. marec 2019

Včeraj se je v Idriji zaključilo dvodnevno mednarodno srečanje partnerjev projekta 3SMART – »Smart Building-Smart Grid- Smart City«, v okviru katerega si je trideset strokovnjakov s področja strojništva in elektrotehnike iz šestih držav Podonavske regije  ogledalo izvedbo pilotne investicije v idrijski osnovni šoli in športni dvorani. Slovenski partnerji v projektu so Občina Idrija, Elektro Primorska in družba E3.

Glavni cilj projekta, ki se je začel izvajati v začetku leta 2017 in bo trajal do konca letošnjega leta, je zagotoviti tehnološke in zakonodajne osnove oziroma pogoje za navzkrižno energetsko upravljanje stavb, energetskih omrežij in večjih občinskih infrastruktur v Podonavju. Eden od ciljev projekta je tudi razvoj modularne platforme za usklajeno gradnjo in upravljanje distribucijskega energetskega omrežja, ki bo pilotno uporabljeno in preizkušeno na petih lokacijah v petih državah Podonavske regije - v Sloveniji je to Idrija.

Pilotna investicija v Idriji je vezana na postajo za daljinsko ogrevanje, ki ogreva tudi osnovno šolo, Športni center in Modro dvorano, ter na njeno nadgradnjo z dodatnimi funkcijami za spremljanje in upravljanje z energijo. Obstoječi sistem ogrevanja na plin je bil nadgrajen z malo sončno elektrarno ter kogeneracijo – soproizvodnjo toplote in elektrike, bivši rezervoarji za nafto so bili predelani v zalogovnike tople vode za ogrevanje, hkrati pa je bila osnovna šola opremljena s senzorji, ki bodo povezani sistem za upravljanje z energijo. S temi nadgradnjami bo ogrevanim stavbam omogočena lastna proizvodnja energije, njihovim upravljavcem pa različni scenariji uporabe in upravljanja z energijo.
Projektni partnerji se bodo kmalu spet srečali pri ogledu izvedbe pilotne investicije v avstrijskem mestu Strem, novembra pa bodo v Idriji tudi javno predstavili rezultate projekta.

Metka Rupnik
Foto: Občina Idrija

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.05.2019
13°C / 17°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C
četrtek
23.05.2019
12°C / 24°C