PODNEBNEMU ŠTRAJKU SE PRIDRUŽUJEJO TUDI PRIMORSKI DIJAKI IN OSNOVNOŠOLCI

Četrtek, 14. marec 2019

V preteklih mesecih je akcija Šolska stavka za podnebje, ki jo je sprožila švedska dijakinja Greta Thunberg, prerasla v svetovno gibanje za podnebno pravičnost. Rezultat je globalni protest, ki se bo zgodil jutri, 15. marca, in se mu pridružujejo tudi mladi v Sloveniji., med drugim tudi dijaki nekaterih srednjih šol  na severnem Primorskem in tudi šolarji v posameznih osnovnih šolah.
Jutrišnji globalni Podnebni štrajk bo potekal v več kot tisoč mestih v 89 državah, med njimi tudi v nekaterih večjih slovenskih mestih, in sicer  v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu in nekaterih drugih manjših krajih. Na ta način želijo mladi opozoriti politike in odločevalce doma in v svetu, na njihovo odgovornost za ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam in na aktiven, ne le formalen pristop k brezogljični družbi.
Jutrišnjemu Podnebnemu štrajku na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki se bo začela pet pred 12. uro,  se bodo pridružile tudi delegacije ali večje skupine dijakov iz idrijske Gimnazije Jurija Vege, ajdovske Srednje šole Veno Pilon, med osnovnošolskimi ustanovami pa se bodo protestu simbolično med drugim pridružili tudi učenci OŠ Spodnja Idrija. Zakaj je pomembno, da na to opozarjajo tudi mladi? Učenka OŠ Spodnja Idrija Neža Vončina.

izjava Neža Vončina

Udeleženci jutrišnjega Podnebnega štrajka bodo politiki glasno predstavili svoje zahteve, kot so omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C, takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije, zelena delovna mesta, skupnostno upravljanje z življenjskimi viri,  polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo, čisto okolje,
dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile.

Metka Rupnik 

Foto: Greta Thunberg na protestih v Helsinkih

izjava neža vončina

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C