BOLJŠI ČASI ZA NAMAKANJE VIPAVSKE DOLINE

Sreda, 03. julij 2019

Z vodo iz zadrževalnika Vogršček bodo zgornji del Vipavske doline lahko namakali proti koncu naslednjega desetletja. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je na današnjem obisku na Vipavskem ogledala stanje in zagotovila, da je gradnja novega dela namakalnega sistema tudi v interesu ministrstva, z gradnjo naj bi začeli po letu 2022.

O tem se je Pivčeva danes pogovarjala z ajdovskim in vipavskim županom, Tadejem Beočaninom in Goranom Kodeljo, nato pa si je ogledala še zadrževalnik Vogršček. Slednjega bo treba še pred gradnjo novega namakalnega sistema obnoviti, s to problematiko pa so se doslej ukvarjali domala vsi slovenski kmetijski in okoljski ministri. V pozni jeseni letošnjega leta naj bi obnova zadrževalne pregrade na Vogrščku vendarle stekla. Zanjo je bilo treba zagotoviti znatnejša sredstva, kot je bilo sprva predvideno. Namesto 3,8 milijona evrov, ki so bili prvotno načrtovani za sanacijo, so dela ocenjena na okoli deset milijonov evrov. Aleksandra Pivec:

Posnetek: ALEKSANDRA PIVEC


Iz Vogrščka se trenutno namaka okrog 1000 hektarov površin, pretežno v spodnjem delu Vipavske doline. A bi lahko ves sistem bolje izkoristili in nadgradili, pove Ajdovski župan Tadej Beočanin.


Posnetek: TADEJ BEOČANIN


Ivan Seljak/STA

Aleksandra Pivec
Tadej Beočanin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C