STRŽIŠKARSKI SEJEM Z BOGATIM SPREMLJEVALNIM PROGRAMOM

Ponedeljek, 12. avgust 2019

Kdor pozna deželo od Slatnika in Lajnarja do Črne prsti in Rodice, si ne bo pomišljal reči, da je to posebno lep del Slovenije. Sredi tega sveta v Stržiščah, s prelepimi pogledi na Porezen, Kojco in Črno prst, se je včeraj odvila tradicionalna prireditev Stržiškarski sejem 2019.

Organizatorja Krajevna skupnost Stržišče in Društvo Baška dediščina sta obiskovalcem z nekaj besedami razrahljala korenine praznika, ki segajo v čas, ko je vsakdanjik uravnavala narava. Ljudi je ujela v delo za kruh, v trud za življenje in v ljubezen do te zemlje. V času sejma je že minil čas žetve in če je bilo vreme lepo, tudi košnje. Zemlja je že napenjala zrna repe in ajde v novo rast. Napočil je čas, ustavljen za veselje, za srečanja, za ples … 

In k tej radosti druženja je kronika davnih časov nagovarjala tudi včeraj. V kulturnem programu je številno občinstvo nasmejala komedija Zlata poroka v izvedbi KD Gorenj Konc z Livka. Bogat spremljevalni program, namenjen vsem generacijam, je bil razpršen v prostor krog in krog doma krajanov. Vabil je k zabavi in doživetjem ob jahanju mehanskega bika in napihljivih igralih. Stojnice so po stari sejemski navadi zasedli ponudniki domačih izdelkov in dobrot. Za mnoge je bil uspešen lov na srečo, ki je tičala v pestrem srečelovu. Dogodek je prvič obarvalo posebno kulinarično doživetje, ki ga je srečnima dobitnikoma podarilo PD Podbrdo. Letošnja oskrbnika Planinskega doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti sta zgnetla in spekla dve pizzi, ki sta se na poti s tovorno žičnico do Stržišč nadihali še vonjav dišečih trav in gorskega cvetja. 


Foto: Cveto Zgaga


Olga ZgagaKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
09.12.2019
0°C / 12°C
torek
10.12.2019
6°C / 12°C
sreda
11.12.2019
3°C / 13°C