MINISTER JE MNENJA, DA GRE ZA POLITIZACIJO PROBLEMA

Sreda, 14. avgust 2019

Vse kaže, da bodo zveri krepko krojile slovensko politiko tudi v preostalih poletnih dneh.


Potem ko smo pred mesecem dni poročali o napadu volka na ovčji planini Starijski vrh na Kobariškem, v katerem je bilo pokončanih 10 ovc, je volk v preteklem koncu tedna ponovno udaril. 


Glede na to, da  na planini skupno pogrešajo še 29 ovc, obstaja bojazen, da se bo ob koncu pašne sezone s planine vrnil najmanj za tretjino manjši trop. Rejci so že vložili vlogo za odstrel, ki pa je bila zavrnjena.Predstavniki ključnih deležnikov so sicer včeraj na sestanku z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, dorekli nekatere spremembe neučinkovitega interventnega zakona, ki naj bi povečale njegovo učinkovitost. Potem ko so lovci opozorili, da je območje odvzema preveč ozko določeno, posledično pa je bil med lovci prisoten strah pred kaznimi, so na včerajšnjem sestanku poiskali rešitev, ki naj bi postopek odstrela olajšala. Z njo se spreminja postopek za odstrel volka tako po interventnem zakonu kot po posebnih odločbah."Danes smo se dogovorili, da tako zavod za gozdove kot zavod za varstvo narave, ki dajeta mnenja, upoštevata to, kar zakon tudi dopušča. Torej, da se ne omejita le na travnik, ampak da v svojih mnenjih odslej določata, kar zakon dopušča - celotno območje, kjer se trop giblje," je v izjavi novinarjem po sestanku v Ljubljani dejal minister.Tako je odpadla ovira preveč ozko določenega območja odstrela, doslej so lovci namreč odstrel lahko izvedli le na pašnikih ali v njihovi neposredni bližini, posledično pa tudi strah pred kaznimi. "Kar se interventnega zakona tiče, zdaj pričakujem, da se bo lažje izvajal. Je pa, kot so lovci opozorili, to vseeno še vedno zahteven postopek," je poudaril.Spremenil se bo tudi sistem izdajanja odločb o izrednem odstrelu volkov na območjih, kjer doslej ni bilo volka in ni zajeto v zakon, a tam prihaja do napadov.Sindikat je že dopoldne pojasnil, da se njihovi predstavniki sestanka ne bodo udeležili. Vztraja pri odstopu Zajca, ki ga je včeraj še enkrat podkrepil predsednik Ljudske stranke Marjan Podobnik. Ta napoveduje nadaljevanje množičnih protestov, hkrati pa lovcem ponuja 500 evrov za vsak zakoniti odlov volka. Na ponovno zahtevo po odstopu se je včeraj popoldne ponovno odzval Zajc.Izjava: minister Simon Zajc
Posebna okrogla miza pa se na to temo obeta v soboto v Davči. Kor so že na pripravljalnem sestanku poudarili člani iniciative,  se v politiko ne bodo mešali, zato ni njihov namen pozivanje enega ali drugega funkcionarja po odstopu. Namen okrogle mize takojšnja ureditev pogojev, da se zveri umaknejo iz okolja, kjer nikili niso živele. To pa naj opravi stroka, pa naj bo odvisna od ene ali druge oblasti.


Ivan Seljak (s podatki STA)

Izjava: minister Simon Zajc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
09.12.2019
0°C / 12°C
torek
10.12.2019
6°C / 12°C
sreda
11.12.2019
3°C / 13°C