PRIPRAVITE POTICO S POMOČJO PREDSEDNICE KMEČKIH ŽENA ROVTE

Petek, 10. april 2020

Letošnja Velika noč nam prinaša nekoliko drugačno praznovanje kot smo ga vajeni, vseeno pa ostaja praznik miru, upanja in veselja, vrednot, ki smo jih v danem trenutku še kako potrebni. Tudi velikonočna miza bo polna simboličnih dobrot in glede na to da imamo zdaj dosti časa, lahko marsikaj pripravimo kar doma. Jed, ki ni samo krona Velike noči, ampak tudi krona slovenske kulinarične dediščine, je tradicionalna slovenska orehova potica. Za marsikatero gospodinjo je priprava potice prava drama, v vaških gospodinjstvih pa tradicija, ki se prenaša iz roda v rod in obvezen element velikonočnega pogrinjka. Seveda mora biti orehova potica dobro namazana, z malo truda in ljubezni pa lahko uspe prav vsakemu. Način priprave in peke orehove potice nam je zaupala predsednica kmečkih žena Rovte Mateja Hodnik, ki že dolga leta potico peče po tradicionalnem postopku svojih prednic. 


Posnetek Mateja Hodnik 1 


Ker je potica narejena iz kvašenega testa, ji moramo obvezno dati dovolj časa za vzhajanje. 


Posnetek Mateja Hodnik 2


Spečete jo lahko v navadni pečici, če imate doma krušno peč pa bo peka še pristnejša.


Posnetek Mateja Hodnik 3



Ksenija Mlinar

Mateja Hodnik 1
Mateja Hodnik 2
Mateja Hodnik 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
27.09.2024
20°C / 22°C
sobota
28.09.2024
15°C / 21°C
nedelja
29.09.2024
8°C / 22°C