NJIM VSEM PRIPADA SLAVA

Sobota, 20. junij 2009

V idrijski mestni knjižnici  so včeraj predstavili knjigo z naslovom Njim vsem pripada slava, ki je minuli mesec izšla pri Goriškem muzeju. Gre za obsežen zbornik, ki je plod želja in prizadevanj, da bi na enem mestu zapisali vse pomembnejše dogodke osamosvojitvene vojne v tem delu Slovenije, kot so se res zgodili in na osnovi spominov, osebnih pričevanj in razpoložljive dokumentacije neposredno udeleženih v vojni. Kot je uvodoma poudaril urednik zbornika Stanislav Bačar, več kot 900 strani obsegajoč zbornik ne želi ocenjevati ali vrednotiti pomena in prispevka ter zaslug posameznih sodelujočih vojaških, civilnih in drugih struktur ter posameznikov v desetdnevni vojni, pač pa je knjiga neposrednih pričevanj in dokumentarnih zapisov ter fotografij tistih, ki so v posameznih občinah severne Primorske soustvarjali tok zgodovine.

----------------

izjava Stanislav Bačar

----------------

Kot je pokazal tudi včerajšnji pogovor ob knjigi, pa zadnje besede tudi zbornik še ni izrekel, saj so prisotni razpirali tudi nekoliko polemične poglede na iste dogodke med osamosvojitveno vojno na severnem Primorskem. Zagotovo so še spomini in dokumenti, ki jih knjiga ni utegnila ali mogla zajeti, zato bo uredništvo še eno leto sprejemalo dopolnitve in pripombe, zatem pa jih bo, če jih bo več, izdalo v novem posebnem, dopolnilnem zborniku. Vsekakor pa je zbornik zelo dobrodošel pregled dejanskih medvojnih dogajanj v tem delu Slovenije in hkrati knjiga, v kateri bodo generacije, ki šele prihajajo, spoznavale osrednje sporočilo knjige,  da nam namreč samostojna država ni bila podarjena, ampak priborjena. K sreči v kratkotrajni vojni in brez velikega prelivanja krvi.  

Metka Rupnik

izjava Stanislav Bačar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
16°C / 33°C
sobota
21.07.2018
19°C / 29°C
nedelja
22.07.2018
18°C / 30°C