ČEBELNJAKI OKUŽENI

Sreda, 24. junij 2009

Veterinarska uprava v Novi Gorici, ki deluje v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je zaradi ugotovitve hude gnilobe čebelje zalege v krajih Poče in Masore izdala odločbo o določitvi zapore območja, ki zajema kraje Jagršče, Lazec, Masore, Plužnje, Straža, Cerkno, Labinje, Gorje, Jesenica, Poljane, Trebenče in Zakriž.
Zapora območja pomeni prepoved premika čebeljih družin, čebel in matic, satja, čebelarskega pribora in orodja iz čebelnjaka ali v čebelnjak oziroma iz območja na območje.

17.junija je namreč novogoriška Veterinarska uprava prejela izvid, iz katerega je razvidno, da je bil pri čebeljih družinah v krajih Masore in Poče laboratorijsko potrjen povzročitelj hude gnilobe čebelje zalege Paenibacillus larvae (beri: penibacilus larve). Ker je omenjena bolezen kužna, je veterinarska inšpekcija, z namenom, da se zatre ter prepreči nadaljnje širjenje okužbe odredila ukrepe in omejila kraj okužbe.

Ukrepi bodo ostali v veljavi najmanj do pridobitve negativnih rezultatov kontrolnega kliničnega pregleda okuženega čebelnjaka in negativnih rezultatov kliničnih pregledov v polmeru treh kilometrov oz. v preletni razdalji glede na konfiguracijo zemljišča.

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
9°C / 21°C
četrtek
25.10.2018
5°C / 19°C