PLAZ V GORENJI KANOMLJI OGROŽA HIŠO

Četrtek, 30. julij 2009

Med zadnjim neurjem, ki je pustošilo na Idrijskem, se je za stanovanjsko hišo družine Kovač v Gorenji Kanomlji 20 sprožil zemeljski plaz, ki je zasul velik del zadnje fasade hiše, plaz pa je še aktiven in ob večjem deževju grozi, da bo ponovno zasul hišo.

Na mestu, kjer stoji stanovanjska hiša Kovačevih, je plaz zaradi posega v območje nastal že pred leti, tedaj je bil zgrajen tudi oporni zid za hišo, vendar je teren nad hišoostal nestabilen. Letos marca se je ponovno usul plaz, zatem je prišlo neurje z obilnimi padavinami še 7.julija in plaz za hišo, kjer stanuje šestčlanska družina Kovačevih, se je ponovno sprožil, in zasul velik del zadnje fasade hiše. Marko Kovač.

---------------

izjava Marko Kovač

---------------

Občina je zagotovila interventno sanacijo in odstranitev nasute zemlje za objektom, plaz je delno prekrit, pristojne občinske službe so se pogovarjale z geologi o geoloških raziskavah že po prvem plazu, a jih je drugi plaz prehitel. Družina Kovačevih meni, da so v nesreči ostali sami. Erika Kovač.

----------------

izjava Erika Kovač

----------------

In kako na povedano odgovarja Jože Močnik, vodja službe za gospodarske javne službe na Občini Idrija.

----------------

izjava Jože Močnik

----------------

Problem je tudi, kot poudarja Močnik, da je ob stanovanjski hiši še en objekt, ki mehanizaciji močno otežuje prehod med hišo in opornim zidom. Geologi pojasnjujejo, da se plaz nahaja na strmem pobočju grape Kanomlje, po kateri poteka velika idrijska geološka prelomnica, kjer je že sicer zelo slaba stabilnost tal in veliko gline, ki ob naklonu terena in nalivih drsi, zato so pobočja plazovita. Odvajanje vode je zato eden osnovnih nujnih posegov začasne in trajne sanacije območja plazu. Geolog Jože Janež.

--------------------

izjava Jože Janež

-------------------

Kot je bilo slišati ob današnjem obisku predstavnikov občine in geologa na plazu za hišo Kovačevih v Gorenji Kanomlji., pa so tovrstne celostne in trajne sanacije plazov tudi investicijsko zelo drag poseg, saj najpogosteje presegajo vrednost samega objekta, zato bo sredstva potrebno zagotoviti v občinskem proračunu, o čemer bo odločal občinski svet.

Metka Rupnik

 

izjava Marko Kovač
izjava Erika Kovač
izjava Jože Močnik
izjava Jože Janež

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
15°C / 34°C
sobota
21.07.2018
16°C / 33°C
nedelja
22.07.2018
19°C / 32°C