VIÅ JE SODIÅ ČE V LJUBLJANI RAZSODILO V KORIST NEKDANJIH ČLANIC SOZDA ISKRA

Četrtek, 06. december 2007

Družbe Hidria Perles, Iskraemeco, Iskra ISD, Iskra Mehanizmi in Iskra Merilne naprave, nekdanje članice sozda Iskra, so si vrsto let prizadevale za pravico do uporabe blagovne znamke Iskra, ki si jo je brez njihovega konsenza prisvojila družba Iskra d. D, tudi članica nekdanjega sozda Iskra. Ta se je v registru blagovnih znamk v Sloveniji in tujini tudi vpisala kot njihova nosilka. Zahteve zgoraj omenjenih družb, ki so leta 2004 podpisale sporazum o strateškem zavezništvu glede znamk Iskra, je pred nedavnim potrdilo Višje sodišče v Ljubljani, ki je razsodilo v njihovo korist. S tem se je zaključil več kot desetletje trajajoč spor med nekdanjimi članicami sozda Iskra, ki je družbam, ki so z lastnim razvojem ustvarile blagovno znamko Iskra, na tržišču povzročil veliko poslovno škodo.
O pomembni poslovni in pravni zmagi so na dopoldanski novinarski konferenci spregovorili Miloš Å turm, Direktor za razvoj in strateške projekte v korporaciji Hidria, Aleksander Hatlak, glavni direktor Hidrie Perles, Janko Å teharnik, predsednik uprave družbe Iskraemeco, Jurij Tepina, glavni direktor Iskre ISD, in mag. Gregor Žerovnik, direktor prodaje v družbi Iskra Mehanizmi.

Kot so poudarili vodilni možje iz vseh družb, ki so danes nastopile na skupni novinarski konferenci, so si te gospodarske družbe vrsto let s kakovostjo svojih izdelkov prizadevale za ohranitev in utrjevanje ugleda mednarodno uveljavljene blagovne znamke Iskra, ene najbolj prepoznavnih blagovnih znamk slovenskega porekla, ki po njihovem mnenju pomeni velik kapital, tako za posamezno družbo, kot tudi za državo. Družbe, ki so v preteklih desetletjih gradile blagovno znamko Iskra ter po razpadu sistema Iskra s svojimi proizvodnimi programi in prisotnostjo na mednarodnih trgih utrjevale in nadgrajevale vrednost, pomen in razpoznavnost blagovnih znamk Iskra, so v zadnjem desetletju zaradi sporov v zvezi z blagovno znamko utrpele veliko škodo.
Omenjene družbe povezuje prepričanje, da blagovna znamka pripada vsem članicam nekdanjega sozda Iskra, ki so znamko uporabljale že precej časa pred njegovim nastankom. Prav tako so v vseh družbah tudi prepričani, da morajo biti delni individualni imetniki znamke vsi pravni nasledniki nekdanjih delovnih organizacij, ki so ustanovile sozd, in ne le skupne službe, ki so bile v času njegovega delovanja pooblaščene za upravljanje z znamko. Zato so se kot nekdanje članice oziroma pravne naslednice nekdanjih članic ISKRA SOZD Elektrokovinske industrije Ljubljana leta 2004 povezale v strateško zavezništvo za ohranitev blagovne znamke Iskra. S sporazumom o strateškem zavezništvu so se zavezale k skupnemu nastopu pri zagotavljanju pravice do uporabe blagovnih znamk Iskra.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
9°C / 21°C
četrtek
25.10.2018
5°C / 19°C