Å E VEDNO PREMALO ROJSTEV

Sreda, 25. maj 2011

Evropa se stara, ugotavljajo vsi, ki spremljajo demografska gibanja na stari celini v zadnjih nekaj letih. Enako usodo deli tudi Slovenija in tudi v idrijski občini številke niso ravno spodbudne. Statistični podatki kažejo, da je v letu 2010 v idrijski občini živelo 11.930 prebivalcev. Lani se je v idrijski občini zgodilo 111 rojstev, žal pa število smrti še vedno presega število rojstev, saj je lani v občini umrlo 120 ljudi, torej 9 več, kot se jih je rodilo, kar kaže na negativen demografski prirastek.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da so se v zadnjih letih na idrijskem okrepila migracijska gibanja, ki pa tudi kažejo negativen trend, saj se je lani v idrijsko občino priselilo 531 ljudi, izselilo pa kar 551 ljudi. To je zanimiv pojav, če vemo, da sodi idrijska občina med tiste v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo z najnižjo stopnjo brezposelnosti. Po mnenju ustreznih služb na idrijski upravni enoti gre te številke, povezane s preseljevanjem, delno pripisati tudi dejstvu, da občani zadnja leta veliko dosledneje uresničujejo svojo obveznost, ki jo narekuje področna zakonodaja, da namreč v roku 30 dni prijavijo spremembe naslova stalnega prebivališča.

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
20.05.2019
12°C / 16°C
torek
21.05.2019
13°C / 16°C
sreda
22.05.2019
13°C / 22°C