NA HOTAVLJAH OBNOVILI VODNJAK

Petek, 19. avgust 2011

V okviru praznovanja tradicionalnega Semanjega dneva so preteklo nedeljo v starem vaškem jedru na zgornjih Hotavljah obnovili opuščeno vaško štirno. Obnovljena je bila s pomočjo Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki je v 13-letih delovanja sofinanciral obnovo in oživitev skupaj že 72. obnovljenih vodnjakov oz. vodnih virov v 62. občinah po vsej Sloveniji. Celotna vrednost projekta obnove vodnjaka bi ob ovrednotenju prostovoljnega dela znašala okoli 12.000 evrov. Sama obnova vodnjaka je stala 7.840 evrov; od tega je Heliosov sklad prispeval 3.200 evrov, ostalo pa občina Gorenja vas–Poljane. Pri obnovi je sodelovalo 5 glavnih izvajalcev, Turistično društvo Slajka Hotavlje in Gasilsko društvo Hotavlje ter okoli 20 prostovoljcev. Alenka Pivk, vodja projekta:

Alenka Pivk 1  

Pravi Alenka Pivk in dodaja:

Alenka Pivk 2  

Zadnjih 50 let je bil vodnjak pozabljen. Osnovna zunanja konstrukcija vodnjaka na vitel je leta 1962 prešla v last Loškega muzeja, ki je sedaj skrito razstavljen na grajskem vrtu. Po preselitvi lesene konstrukcije v muzej domačini niso dovolili, da bi se jašek zaprl, zato so postavili nadomestno betonsko štirno, vendar brez črpalke, ki je niso nikoli dobili.

Vodnjak bo tudi del nastajajoče vodne učne Hotavlje, ki povezuje naravno in kulturno dediščino vasi Hotavlje. V prihodnje ga vključili v dogajanje v okviru Semanjega dneva, ob božiču pa želijo obuditi tradicijo prižiganja sveč ob vodnjaku. Včasih so namreč pred novim letom pobirali prispevke za vzdrževanje vodnjaka in se zahvalili za čisto vodo s prižigom sveč.

Damjana P.

Alenka Pivk 1
Alenka Pivk 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
23.09.2018
17°C / 23°C
ponedeljek
24.09.2018
14°C / 25°C
torek
25.09.2018
14°C / 22°C