V AKCIJI PRIMORCI BEREMO PREBRANIH 2000 KNJIG

Sreda, 28. november 2007

3. decembra se zaključuje projekt Primorci beremo, s katerim smo štiri severnoprimorske knjižnice želele spodbuditi bralno kulturo pri odraslih in povečati izposojo slovenskih avtorjev. Namesto prevedenega tujega leposlovja, ki je pogostokrat dvomljive kvalitete, smo v branje priporočale sodobne, berljive slovenske avtorje.

Nosilka celotnega projekta je bila Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, sodelovale so Goriška knjižnica Franceta Bevka, Lavričeva knjižnica Ajdovščina ter Mestna knjižnica in čitalnica Idrija. Projekt je potekal v vseh osrednjih knjižnicah, njihovih krajevnih knjižnicah ter na potujočih knjižnicah. Začel se je 11. junija 2007 v vseh štirih osrednjih knjižnicah ter zaključil v tednu okoli 3. decembra z literarnim večerom in podelitvijo priznanj ter knjižnih nagrad. Bralci so lahko izbirali knjige s seznama 36 naslovov, med katerimi je bilo le nekaj kvalitetnih tujih del, sicer pa so jih zastopali sodobni slovenski avtorji, ki si vsekakor zaslužijo pozornost širšega kroga bralcev. Bralci so svoje misli o prebranem in oceno knjige zapisali na bralno znamenje, ki je bilo priporočilo naslednjemu bralcu. Bralcem, ki so do zaključka projekta prebrali sedem proznih del in eno pesniško zbirko s seznama, bomo na zaključni prireditvi podelili priznanje Primorci beremo.

V projektu Primorci beremo je skupno sodelovalo več kot 300 bralcev iz štirih severnoprimorskih knjižnic, ki so prebrali vsaj eno knjigo s seznama. Priznanje Primorci beremo in knjižno nagrado si je prislužila dobra polovica bralcev, največ v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, kjer je bilo s 113 sodelujočimi tudi sicer največ zanimanja za branje slovenskih in tujih kvalitetnih literarnih del. Velika večina sodelujočih v projektu je bila srednješolsko izobraženih žensk povprečne starosti 43 let. Prebranih je bilo več kot 2000 knjig. Sodelujočim v akciji je bila najbolj priljubljena slovenska avtorica Desa Muck in njena Panika, sledita ji Marjan Tomšič z Grenkim morjem in Vlasta Nussdorfer z Deklicami z vžigalicami ter pesmi Mile Kačič in Toneta Pavčka. Med tujimi avtorji je bila najbolj brana življenjska izpoved Ulle -Carin Lindquist Veslanje brez vesel.  

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
18.02.2018
5°C / 7°C
ponedeljek
19.02.2018
3°C / 7°C
torek
20.02.2018
2°C / 6°C