UMRL JURIJ BAVDAŽ

Petek, 30. december 2011

V bolnišnici v Ljubljani je v 83. letu starosti umrl Jurij Bavdaž, eden najbolj vidnih predstavnikov starejše generacije idrijskega javnega, družbenega in kulturnega življenja. Skoraj celotno svoje delovno obdobje se je posvečal idrijskemu muzeju, galerijski dejavnosti in proučevanju idrijske ter drugih ročno klekljanih čipk in bil eden prvih, ki je zaznal pomen sodelovanja med klekljarskimi središči v Sloveniji in tujini. Mestni muzej Idrija je vodil v času, ko so se na novo urejale večje muzejske zbirke in objekti: tako je pomembno prispeval k urejanju Bolnice Franje v muzej, k odprtju tiskarne Slovenija za obiskovalce in pri drugih muzejskih projektih. Muzej je v njegovem času odigraval pomembno vlogo tudi na področju spodbujanja likovne ustvarjalnosti in predstavljanja uveljavljenih slovenskih likovnih ustvarjalcev, če omenimo le tradicionalne likovne mednarodne kolonije, ki jih je v organizaciji muzeja gostila Idrija, odmevne likovne razstave, med katere sodi tudi retrospektiva del Avgusta ÄŒernigoja. Vrsto let si je prizadeval za ohranitev in oživitev tradicije čipkarstva. Med prvimi je prejel Valvazorjevo nagrado, ki je najvišje priznanje za delo na področju muzealstva v državi. V prvih letih samostojne države je bil dejaven tudi na političnem področju. Pred dvajsetimi leti je ustanovil politično stranko Naprej, ki je pomembno zaznamovala prva leta večstrankarske politične ureditve na Idrijskem.

Od zaslužnega someščana in uglednega kulturnega delavca se bodo Idrijčani poslovili jutri popoldne na idrijskem mestnem pokopališču. 


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C