PROJEKT ZNIŽANJA KONCENTARCIJE RADONA

Nedelja, 29. januar 2012

V tem tednu se je na Tomšičevi 19 v Idriji začela izvedba obsežnih meritev radona, opravljenih v oktobru 2011 ter predlaganega projekta za znižanje koncentracije radona. Projekt skupaj izvajajo idrijski rudarji in projektna svetovalka Občine Idrija, dr.Urško Repinc. Na podlagi sanacijskega predloga, ki temelji na konstrukciji radonske jame v enem izmed kletnih prostorov ter prezračevanje zemljine pod stavbiščem, naj bi prezračevalni sistem z večstopenjsko regulacijo pretoka bi pripravljen na obratovanje do konca tega tedna. Sredstva za izvedbo pilotnega projekta je v celoti zagotovila Občina Idrija.
Stavbo na Tomšičevi 19 so si v novembru 2011 ogledali strokovnjaki Kompetenčnega centra za radon iz Å vice. Sami imajo večletne praktične izkušnje ter zagotavljajo da se s preprostimi in cenovno sprejemljivimi ukrepi lahko bistveno zniža koncentracija radona v bivalnih prostorih. Njihov predlog je bil, da se pilotni projekt opravi najkasneje do pomladi 2012, ko se bodo ponovno vrnili v Slovenijo, takrat pa lahko ocenimo učinkovitost predlaganih okrepov in predlagamo nove, če le-ti ne bi imeli željenega učinka.
Ponovne meritve radona, ki naj bi pokazale učinkovitost tovrstnega sistema za znižanje koncentracije radona v bivalnih prostorih, bodo izvedene takoj po zaključku instalacijskih del in bodo potekale v času od 31. januarja do 11. februarja 2012.
Radon je sicer za kajenjem drugi največji povzročitelj raka na pljučih.

Anja Intihar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
23.09.2018
17°C / 23°C
ponedeljek
24.09.2018
14°C / 25°C
torek
25.09.2018
14°C / 22°C