2. APRIL - MEDNARODNI DAN KNJIGE ZA OTROKE

Ponedeljek, 02. april 2012

Kako med šolarje in dijake razširjati bralno kulturo, je že nekaj časa pereč problem. Predvsem zato, ker v dobi tehnologije knjiga vedno bolj izgublja svojo vrednost. Mednarodni dan knjige za otroke je tako dobrodošel dogodek za opomin, kako pomembne so knjige za otroke in mladino.
2. april je mednarodni dan knjige za otroke, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost proglasila leta 1967. Za mednarodni dan knjige za otroke, ki ga od njegove ustanovitve praznujemo tudi na Slovenskem, je Mednarodna zveza za mladinsko književnost proglasila rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je napisal okoli 160 pravljic, te pa so prevedene v kakšnih 100 jezikov.
Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi.
Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic Mednarodne zveze za mladinsko književnost.
Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci, v samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak, katerega poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt.
Na današnji mednarodni dan knjige za otroke bodo tudi v naših občinah potekale številne prireditve za mlade bralce, od razstav in kvizov, do bralnih ur in gledaliških predstav.


Anja Intihar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
22.09.2018
17°C / 23°C
nedelja
23.09.2018
14°C / 25°C
ponedeljek
24.09.2018
14°C / 22°C