MEDNARODNA OCENJEVALCA ZA GEOPARK ŽE V IDRIJI

Sobota, 09. junij 2012

Včeraj popoldne sta v Idrijo pripotovala mednarodna ocenjevalca za vključitev Geoparka Idrija v evropsko in s tem globalno mrežo geoparkov, ki bosta na osnovi dvodnevnega ogleda geoloških posebnosti Idrije in okolice podala strokovno mnenje o primernosti idrijske geološke dediščine, združene pod okrilje Geoparka Idrija, za vpis v evropsko in s tem globalno mrežo geoparkov pod okriljem Unesca.

Geološka strokovnjaka Francoz prof.dr. Jacque Charvet, specialist stratigraf in tektonik, podpredsednik Mednarodnega združenja geoloških znanosti, najvišje mednarodne organizacije geologov, in Malezijec prof. dr. Ibrahim bin Komoo, svetovalec na Univerzi v Trngannu ter strokovnjak na področju inženirske geologije in rudarske hidrogeologije, se bosta v Idriji mudila dva dni. V spremstvu podžupana Bojana Režuna in drugih sodelavcev projekta Geoparka Idrija se bosta najprej podrobno seznanila s teoretičnim delom dosjeja za prijavo idrijskega geoparka v evropsko in svetovno mrežo geoparkov, zatem pa si bosta v soboto popoldne in nedeljo ogledala stanje na terenu in ugotavljala skladnost navedb v dosjeju z dejanskimi razmerami na terenu. Ugotavljala bosta tudi, ali geološka dediščina Geoparka Idrija izpolnjuje vse pogoje, ki jih zahteva evropska mreža in ali je vrednost te dediščine tako pomembna, da si zasluži vključitev v evropsko in globalno mrežo geoparkov.

Geopark Idrija vključuje vrsto geoloških posebnosti, osrednje pa so edinstvenost zgradbe in sestave idrijskega rudišča, geomorfologija razvoja idrijskega preloma in prelomnih narivnih struktur ter številne druge geološke izjemnosti Idrije in njene okolice.

Na osnovi dvodnevnih ocenjevanj in ogledov na terenu v Idriji in okolici bosta geološka eksperta podala strokovno mnenje in ga predala komisiji Evropske mreže geoparkov. Ta se bo sestala na letošnjem kongresu Evropske mreže geoparkov, ki bo potekal od 19.do 21.septembra v portugalskem mestu Arroja in odločila, ali Geopark Idrija ustreza vsem pogojem za vključitev v evropsko in s tem tudi globalno mrežo geoparkov pod okriljem Unesca. Slovenija v tej mreži nima še nobenega geoparka, letos pa se za vključitev potegujeta kar dva, poleg idrijskega tudi geopark Peca, kjer se Mežica čezmejno povezuje z geološko dediščino avstrijskih občin. Letos je konkurenca številčna, saj se za vstop poteguje 15 geoparkov iz Evrope oziroma 36 geoparkov z vsega sveta.


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
12.11.2018
11°C / 18°C
torek
13.11.2018
12°C / 17°C
sreda
14.11.2018
8°C / 20°C