NALOžBA V ODNOSE ZA NAJVEčJE DONOSE

Nedelja, 18. maj 2008

Današnji 2. festival družin je kljub dežju zelo dobro uspel. Družine so dokazale, da so trdožive, saj so se kljub nenehnim ploham v Postojni zabavale in izobraževale. Otroci pa dežja niti opazili niso, saj so uživali v mnogih otroških delavnicah, koncertih, predstavah, v srečanjih z lutkami, orientalskim šovom …

Razmere v Postojni seveda niso bile idealne, tako kot niso vedno idealne razmere, v katerih družine živijo svoj vsakdan. Vzdušje, ki se je kljub temu razvilo, pa je vsem dalo potrditev, da se je za stvari, ki so dobre, vredno potruditi in da to ustvarja prave »donose«.

Ministrica za delo družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je poudarila, da je za družino in otroke potreben pogum, ter predvsem mlade pozvala, naj jih tega ne bo strah. Na okrogli mizi z naslovom »Naložba v odnose za največje donose« so svoje poglede na to, kako vlagati v odnose, soočili Matija Å enk, predsednik uprave KD Življenje, Irena Ropret, predstavnica Save (certifikat Družini prijazno podjetje), glasbenik Adi Smolar in Jože Ramovš, strokovnjak za medgeneracijsko sožitje. Smolar je poudaril, da je otrokom treba biti tudi v odnosih zgled, saj bodo iz tega črpali celo življenje. Dejal je še: »Iz kakšnega testa si, se izkaže, ko začneš živeti v družini. Sam sem v družini postal bolj potrpežljiv, strpen, ljubeč …«. Å enk je na vprašanje, kako družinsko življenje vpliva na poslovno delovanje, odgovoril: »Sploh si ne morem zamisliti, kako bi brez družine živel zunaj družine. Iz te osnovne celice nosimo izkušnje ven.« Ramovš pa je opozoril: »Če bomo pri rodnosti, ki je za 40 % prenizka, da bi naša kultura sploh lahko obstala, samo razmišljali o tem, ali se splača imeti družino, ne bomo razmišljali prav dolgo. Splača pa se razmišljati o tem, v kaj se znotraj družin splača vlagati.« Tudi Ropretova je prepričana, da na družino ne smemo gledati skozi to, ali se splača. Je pa opozorila, da se je treba več pogovarjati -tudi med različnimi generacijami.

Mica Å koberne

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
21.04.2019
5°C / 25°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 23°C
torek
23.04.2019
5°C / 20°C