DIJAKI IZ MINAMATE NA IZMENJAVI V IDRIJI

Sreda, 25. september 2013

Gimnazija Jurija Vege Idrija te dni na mednarodni izmenjavi gosti skupino japonskih gostov iz Minamate. V skupini je šestih dijakov tamkajšnje srednje šole in dva spremljevalca: predstavnik občine Minamata, zadolžen za področje okoljskega načrtovanja, in profesor angleščine na srednji šoli. Idrijska gimnazija izmenjavo pripravlja skupaj z Občino Idrija, ki je sicer bila pobudnica sodelovanja s tem japonskim mestom. Tako Idrijo kot Minamato namreč druži zgodovinska izkušnja z živim srebrom; v Idriji so to okoljske in zdravstvene posledice petstoletnega pridobivanja živega srebra v rudniku, v Minamati pa velika ekološka katastrofa, ki je prizadela zaliv Minamata in življenje v njem, zaradi katere je zdravstvene posledice občutilo veliko prebivalcev mesta, zaliv pa je bil dolga leta kontaminiran.


Bistven cilj izmenjave je medsebojno spoznavanje okoljskih vprašanj obeh mest in krepitev ekološke naravnanosti, saj je eden od ciljev Minamate postati najbolj prepoznavno "eokološko mesto" na svetu. Seveda pa so idrijski dijaki, ki so japonskim vrstnikom ponudili gostoljubje v svojih družinah, ter idrijska gimnazija zanje pripravili tudi zanimiv program ogledov in doživetij.

Že v ponedeljek jih je na sedežu idrijske občine sprejel župan Bojan Sever, zatem so na idrijski gimnaziji prisostvovali uri angleščine in si ogledali šolo ter spoznavali osnove slovenščine, popoldne pa so si ogledali še idrijski grad in Antonijev rov. Včeraj so japonski gostje spoznavali slovensko obalo ter Postojnsko jamo in predjamski grad, danes dopoldne, zadnji dan srečanja pa so zjutraj idrijskim gimnazijcem pripravili predstavitev svojega mesta, obisk v Idriji pa so zaključili v praktičnih "delih", saj so se preizkusili v izdelovanju idrijskih žlikrofov in idrijske čipke. Preden so japonski gostje odpotovali domov na Japinsko so se v spremstvu vodstva idrijske gimnazije udeležili še sprejema na veleposlaništvu v Ljubljani.

Idrijski dijaki bodo svojim gostom iz Minamate obisk vrnili marca 2014.


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
23.09.2018
17°C / 23°C
ponedeljek
24.09.2018
14°C / 25°C
torek
25.09.2018
14°C / 22°C