PRENOVLJENA Å OLA SPET "DOM" VSEH KRAJANOV

Nedelja, 27. oktober 2013

Včeraj je bilo v Kanomlji spet praznično. S priložnostno kulturno prireditvijo so namreč ponovno odprli po požaru temeljito prenovljen objekt nekdanje osnovne šole v Srednji Kanomlji, središče društvenega in krajevnega javnega življenja doline.

2.februarja lani je zagorelo ostrešje objekta nekdanje osnovne šole v Srednji Kanomlji. Ognjeni zublji so uničili celotno ostrešje objekta, vdrl se je lesen strop v enem od dveh naseljenih stanovanj pod podstrešjem, požar pa je pustil posledice tudi v pritličnih prostorih, ki so jih uporabljali krajevna skupnost in tamkajšnja društva.

Krajani, ki jim stara osnovna šola predstavlja središče društvenega in družabnega življenja kraja, so takoj "stopili skupaj" in v več organiziranih prostovoljnih delovnih akcijah poskrbeli za čiščenje pogorišča in samoiniciativno nudili vsestranko pomoč prizadetim stanovalcem. Že tedaj je v sodelovanju z Občino Idrija, lastnico objekta, padla odločitev o nujnostni čimprejšnje celovite obnove, ki so jo uresničili s sredstvi občine ter prostovoljnimi denarnimi in materialnimi prispevki krajanov, ki so vanj v številnih delovnih akcijah vložili tudi veliko prostovoljnih delovnih ur. Predsednik KS Kanomlja Matjaž Velikanje.

------------

izjava Matjaž Velikanje

------------

Pri pripravi otvoritvene prireditve pa je poznavalec zgodovine Kanomlje Cveto Svetlik izbrskal tudi nekaj novih podatkov o kanomeljski šoli, ki je bila zgrajena v času Italije, leta 1936.

-----------

izjava Cveto Svetlik

-----------

Včerajšnje odprtje prenovljene stavbe nekdanje šole v Srednji Kanomlji je bilo pravo kulturno doživetje, ki sta ga obogatili pesem domačega ženskega pevskega zbora in gledališka predstava Vinka Möderndorferja Ničesar ne obžalujem v izvedbi Metke Pavšič. Poln prireditveni prostor obiskovalcev pa je potrdil, da bo stara osnovna šola v Kanomlji spet postala tisto, kar je pred požarom že bila: osrednje prizorišče društvenega in družabnega dogajanja v kraju ter srečevališče prebivalcev Kanomlje, najbolj razpotegnjene vasi na Idrijskem.Metka Rupnik


 

izjava Matjaž Velikajne
izjava Cveto Svetlik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
22.09.2018
17°C / 23°C
nedelja
23.09.2018
14°C / 25°C
ponedeljek
24.09.2018
14°C / 22°C