VARUJ VAS OGNJA NOč IN DAN BOG, PA PRELJUBI SV. FLORJAN!

Ponedeljek, 05. maj 2014

4. maja goduje Sv. Florjan, zavetnik gasilcev in boja proti požarom. S tradicionalno slovesnostjo so Florjanovo nedeljo počastili v Oblokah v Baški grapi, kamor ljudje organizirano hodijo romat že skoraj 250 let.

Leta 1766 so se prebivalci Podbrda po velikem požaru zaobljubili, da se bodo v priprošnjo k zavetniku boja proti ognju vsako leto odpravili v Obloke, kjer je v stranskem oltarju tamkajšnje cerkve postavljen kip Sv. Florjana.

Razen krajše prekinitve v času po drugi svetovni vojni, je obeleževanje Florjanove nedelje tradicionalno potekalo vsako prvo nedeljo v maju. Od leta 2000 za organizacijo prireditve skrbi Turistično društvo Podbrdo, sekcija Hudajužna-Obloke.

Vsako leto se slovesnost začne s procesijo, ki poteka od središča vasi proti cerkvi, kjer nato sledi maša, po njej pa pripravijo koncert, ki mu sledi družabno srečanje med katerim gasilci prikažejo gasilsko vajo.

Včeraj je bilo v Oblokah še posebej slovesno, saj je na praznik Sv. Florjana potekal tudi prevzem in blagoslov novega gasilskega vozila PDG Podbrdo. Slovesnosti so se poleg domačih gasilcev iz Baške grape udeležili tudi gasilci prostovoljnih gasilskih društev iz širše Tolminske in Gorenjske.

Matej Kavčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.06.2018
12°C / 25°C
torek
26.06.2018
15°C / 24°C
sreda
27.06.2018
12°C / 27°C