BARVITI KAMNINSKI SVET OB IDRIJCI

Petek, 06. junij 2014

" Barviti kamninski svet ob reki Idrijci" so organizatorji - Antonijev rov, Geopark Idrija, Prirodoslovni muzej Slovenije in Višja strokovna šola Å olskega centra Srečka Kosovela Sežana - naslovili razstavo v prostorih Antonijevega rova, ki obiskovalcem predstavlja raznobarvne kamnine, ki jih kot prodnike najdemo ob reki Idrijci. Primerno obdelani lahko postanejo pravi okrasni kamni, ki jih je mogoče uporabiti tudi za izdelavo nakita.

Å tevilni potoki, ki se stekajo v reko Idrijco, prenašajo in valijo odlomljene kose kamnin ter jih preoblikujejo v bolj ali manj zaobljene prodnike, ki jih Idrijca, ko se njen tok umiri, odlaga na svoje obrežje. Prodišča reke Idrijce so zanimivi kotički, ki odkrivajo burno geološko zgodovino na Idrijskem pred več kot 100 milijoni let. Tu najdemo različne kamnine, od raznih apnencev, dolomitov, konglomeratov do tufov. Kremeni, ki so zaradi železovih primesi rdeče obarvani, lahko pa so tudi rumeni, zeleni ali drugih barv, se imenujejo jaspisi, katerih nastanek je povezan z vulkansko dejavnostjo. Nekateri jaspisi in druge kamnine, ki jih najdemo na obrežju reke Idrijce, so dovolj atraktivni in trdni, da jih lahko spoliramo in uporabimo v okrasne namene. Å tudentke in študenti Višje strokovne šole Å olskega centra Srečka Kosovela iz Sežane so v letošnjem šolskem letu v okviru predmeta o dragih in okrasnih kamnih popisali prodišča ob reki Idrijci in poiskali raznolike kamnine z zanimivo barvo, srtrukturo ter iz njih z brušenjem in poliranjem izvabili lepoto, ki običajnim očem pogosto ostaja skrita.

Razstava Barviti kamniti svet reke Idrijce sodi v okvir dogodkov, s katerimi Antonijev rov obeležuje letošnjo 20-letnico svojega delovanja.


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
16°C / 33°C
sobota
21.07.2018
19°C / 29°C
nedelja
22.07.2018
18°C / 30°C