"TIHOTAPSKI" SIMPOZIJ

Petek, 12. september 2014

Na idrijskem gradu poteka dvodnevni mednarodni simpozij o tihotapstvu Izsledke svojega raziskovalonega dela na to temo predstavljajo strokovnjaki iz Slovenije in tujine, med njimi mnoga uveljavljena imena na področju zgodovine, etnologije in sociologije.

Predavatelji včerajšnjega prvega dne simpozija so v uvodnem delu, poimenovanem Tihotapska preteklost, predstavljali stara poročila o tihotapcih in terminološke težave slovenskih uradnikov s širjenjem novega "poklica" preko rapalske meje, spregovorili so o kontrabantu na ÄŒrnovrškem v času med obema vojnama in v letih po njej, o tako imenovanih "nočnih poteh" ter si ogledali videoprojekcijo o kontrabantarjih in tihotapcih. 

V drugem delu simpozija, ki je nosil naslov Železna zavesa in tihotapski turizem, sta predavatelja spregovorila o križiščih železne zavese in spominih iz življenja onstran meje in z njo. 

Sklepni del včerajšnjega prvega dne simpozija pa je bil posvečen temam o tihotapljenju in pravu. Predstavljeni so bili tudi primeri tihotapljenja, ki jih hrani Muzej slovenske policije, in dejavnost tihotapljenja knjig oziroma tihotapljenja idej.

Današnji drugi dan simpozija nadaljuje vsebinski sklop tihotapljenja in prava. Predavatelji so spregovorili o tihotapljenju kot načinu preživetja v novem veku, o tihotapcih živosrebrne rude v 18. stoletju, o zgodbah nigerijske diaspore v Italiji ter o tihotapljenju opija iz Afganistana.

Dvodnevni mednarodni simpozij o tihotapstvu, ki ga na idrijskem gradu gosti Mestni muzej Idrija sodi v okvir mednarodnega projekta Smuggling Anthologies – (Pre)tihotapljene antologije.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
15°C / 34°C
sobota
21.07.2018
16°C / 33°C
nedelja
22.07.2018
19°C / 32°C