DAN SLADKORNE BOLEZNI MODRO OSVETLIL GOLITOVO HIÅ O

Petek, 14. november 2014

Danes je svetovni dan sladkorne bolezni, za katero po Sloveniji in v svetu oboleva vse več ljudi. V Idriji danes potekata kar dve javni akciji, ki javnost osveščata in opozarjata na to bolezen.

Prva akcija v Idriji, ki opozarja na svetovni dan sladkorne bolezni, se je začela že pred dnevi in jo lahko opazijo vsi prebivalci in obiskovalci osrednjega mestnega trga. Golitova hiša, ena najbolj eminentnih zgradb, ki obkrožajo idrijski Mestni trg, je te dni zažarela v posebni svetlobi. Društvo diabetikov Idrija je namreč ob svetovnem dnevu diabetesa, ki ga po vsem svetu obeležujejo na današnji 14. november, osvetlilo Golitovo hišo z modro barvo, ki je barva diabetesa, modri krog pa je mednarodni simbol svetovnega dne, posvečenega tej bolezni. Ta simbol združuje organizacije in posameznike, ki želijo epidemijo 21. stoletja zajeziti in tako prispevati k omejevanju smrtnosti in trpljenja zaradi sladkorne bolezni.

Na današnji svetovni dan sladkorne bolezni pa sta Center za promocijo zdravja in diabetološka ambulanta Zdravstvenega doma Idrija pripravila brezplačne meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Ugotavljanje teh vrednosti namreč pomembno pripomore k odkrivanju sladkorne bolezni tudi pri osebah, ki kljub povišanim vrednostim krvnega sladkorja sicer nimajo tipičnih zdravstvenih težav, z leti pa prav zaradi njega lahko pride do kroničnih zdravstvenih zapletov.

Mednarodna federacija diabetikov sladkorno bolezen opredeljuje kot kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi, ki jo dobimo iz hrane, oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Pojavnost sladkorne bolezni v svetu strmo narašča. Å tevilo odraslih sladkornih bolnikov je v zadnjih 10 letih poraslo za 61%, po strokovnih ocenah pa naj bi se število sladkornih bolnikov do leta 2025 povzpelo na 380 milijonov. V Sloveniji sladkorna bolezen prizadene okoli 7% populacije. Danes naj bi bilo v Sloveniji okoli 131.000 bolnikov s sladkorno boleznijo.


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C