JAVNA TRIBUNA O UREDITVI Å PORTNEGA PARKA BRAJDA V TOLMINU

Petek, 19. december 2014

Včeraj je v Tolminu potekala javna tribuna o ureditvi Å portnega parka Brajda v Tolminu, katero sta organizirala Občina Tolmin in Zavod za kulturo, šport in mladino, ki je upravljavec Å portnega parka Brajda.


Uvodoma je Zoran Å tanta iz Oddelka za okolje in prostor na Občini Tolmin povzel glavne značilnosti in omejitve prostora v katerega je športni park umeščen. Poudaril je, da je to območje v občinskih planih definirano zelo ohlapno, saj dolgoročnejša vizija razvoja tega prostora še ni bila definirana. Direktor Zavoda za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin Branko Velišček je nato orisal sedanje stanje objektov in infrastrukture pri čemer je izpostavil, da je bilo do sedaj v pogovorih z uporabniki tega prostora izpostavljenih šest konkretnejših predlogov za prenovo.


Najprej je bila izpostavljena sanacija košarkarskega igrišča, katerega obnova bi stala okoli 60.000 evrov. Kot drugi predlog je bila podana izgradnja prizidka k šolski dvorani, ki bi rešila probleme skladiščnih prostorov, ki so v obstoječi stavbi telovadnice neustrezno urejeni, uredilo bi se pomožne uradniške prostore za potrebe delegatov na tekmah in športnih delavcev, pridobili bi nove garderobe, zgrajen pa bi bil tudi podzemni prehod med telovadnico in športnim parkom, ki bi šolarjem omogočil varnejši prehod iz šole na stadion. V katastrofalnem stanju je tudi atletska steza, ki je stara že 35 let in zaradi številnih poškodb nujno potrebna prenove. Velišček je pojasnil, da bi bilo za njeno popolno prenovo potrebno odšteti okrog 350.000 evrov. Na Brajdi po njegovih besedah nastajajo tudi veliki stroški vode in elektrike, zato predlagajo ureditev vrtine za vodo, ki bi jih zmanjšala. Že dolgo je prisotna tudi želja po izgradnji strehe nad asfaltnim igriščem, ki bi in line hokejistom omogočila nemotene treninge in ustrezne pogoje za izvedbo tekem in turnirjev, saj je trenutno že nekaj dežnih kapelj dovolj, da postane površina preveč spolzka, zaradi česar so ob slabem vremenu treningi in line hokeja nemogoči. Streha bi te probleme rešila, obenem pa bi mesto dobilo tudi nov rekreacijski in prireditveni prostor, ki bi bil uporaben skoraj celo leto. Zadnji ukrep, katerega bo potrebno urediti še v prihodnjem letu pa je postavitev dodatnih tribun za 500 ljudi, kar predvidevajo standardi v 2. slovenski nogometni ligi v kateri nastopa Nogometni klub Tolmin. Ta investicija je ocenjena na 30.000 evrov.


Sledila je razprava sodelujočih uporabnikov športnega parka, pretežno predstavnikov športnih klubov, osnovne šole in gimnazije in ostale zainteresirane javnosti, ki je z odobravanjem sprejela pobudo za izvedbo javne tribune. V razpravi se je nato pojavilo predvsem vprašanje dolgoročnejše vizije širšega območja športnega parka, pri čemer je bilo izpostavljeno predvsem območje nekdanje upravne enote, kjer je z rušitvijo montažnih barak trenutno nastal dodaten prostor, ki ponuja različne možnosti; od izgradnje dodatne športne infrastrukture, do pomožnih objektov, pa vse do izgradnje namestitvenih kapacitet oz. bazena, ki ga Posočje trenutno ne premore. Ob tem pa je po besedah razpravljavcev nujno potrebno upoštevati tudi primerno ureditev prometnega režima in mirujočega prometa.


Sodelujoči so se strinjali, da je najprej potrebno zbrati konkretne potrebe in pobude aktivnih uporabnikov Brajde in jih nato predstaviti občini, ki naj nato preko natečaja oz. izbire ustreznega izvajalca poskrbi, da se bo prenova v skladu z dolgoročnim načrtom urejanja širšega območja odvijala v skladu s finančnimi zmožnostmi.


Matej Kavčič

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.06.2018
15°C / 33°C
sreda
20.06.2018
17°C / 33°C
četrtek
21.06.2018
17°C / 32°C