POSLOVIL SE JE ALDO KLODIč

Sobota, 07. februar 2015

V ponedeljek 2. februarja je po hudi bolezni umrl kulturni delavec iz Benečije Aldo Klodič.


Leta 2009 je v založbi Kulturnega društva Ivan Trinko izšla pesniška zbirka Alda Klodiča, beneškega Slovenca, ki je bil prvoborec zadnjih desetletji za zaščito in živost slovenske besede v Benečiji. 


Aldo Klodič se je rodil 6. oktobra 1945 v Grmeku. ÄŒeprav ga je šele izdaja pesniške zbirke Duhuor an luna normirala med pesniška imena, je beseda pesnik gotovo najpopolnejše poimenovanje tega neutrudnega in vsestranskega beneškega Slovenca. Spomenik slovenski besedi je zakoličil s pobudami za ustanovitev kulturnega društva Rečan, ko so mladi in zavedni Benečani skušali poiskati načine, kako še utrditi materno besedo med vasmi, ki so veljale za slovenske. 


Kot dolgoletni organizator festivala beneške glasbe Senjam beneške piesmi je Aldo v osemdesetih letih tudi simbolno zaznamoval še danes popularni praznik beneške pesmi s programskimi verzi: Pustita nam rože po našim sadit. Sicer pa Aldo ob odhodu po težki bolezni pušča svoj pečat v najpomembnejših gradnikih slovenstva v Benečiji -kot pevovodja Pevskega zbora Rečan, režiser pri Beneškem gledališču ali kot ustanovitelj vizionarskega Pohoda čez namišljeno črto, ki je zaživel že pred padcem mej. 


Aldo Klodič za seboj pušča starejšo slovensko kulturniško generacijo, ki je v Videmski pokrajini za Slovence pomenila nekakšen preporod oz. javno izpostavitev, ki prej ni bila mogoča. Ta generacija je pela o ljubezni in domotožju, ki ga je spodbudilo množično praznjenje beneških vasi. Njegovo ime bo ostalo zapisano med najbolj zaslužnimi protagonisti preporoda slovenstva Videmske pokrajine. 


Svojo življenjsko pot je prehodil z veliko potrpežljivosti in nalezljivega opogumljanja, kot nazorno piše v pesmi: Ne jokaj se, če tard je kaman, na katerim sediš. Ne preklinjaj, če težka je pot življenja … vse manj bode ku huda besieda, vse manj teži, ku u strahu živiet.Å pela Mrak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C