V AJDOVÅ ČINI SO NAJPOMEMBNEJÅ A NOVA DELOVNA MESTA

Četrtek, 26. februar 2015

Vodstvo občine Ajdovščina je pripravilo srečanje z gospodarstveniki iz občine, na katerem je predstavilo nabor ukrepov za pomoč podjetnikom in obrtnikom. Veliki cilj novega vodstva je občini zagotoviti čim več delovnih mest. Župan Tadej Beočanin namreč stoji za predvolilno obljubo, da bodo v občini v tem mandatu uspeli ustvariti 300 delovnih mest.

Občina ima sicer dokaj omejen prostor za direktno finančno spodbujanje gospodarstva. Omejujejo jo tako državni kot evropski predpisi. Kljub temu je novo vodstvo občine samo sebi postavilo jasne, obvezujoče cilje, da izkoristi vse možne danosti in jih uporabi za razvoj podjetništva, nekaj z dodeljevanjem proračunskih sredstev podjetnikom za pospeševanje razvoja, nekaj pa skozi ustvarjanje podjetnikom prijaznega oziroma podpornega okolja.

Občina bo za novo ustvarjeno delovno mesto prispevala 75odstotkov stroškov prispevka delodajalca za obdobje dveh let. Da bi privabila nove investitorje, bo sofinancirala do sto odstotkov nadomestila za podeljeno stavbno pravico na zemljiščih v lasti občine. Prav tako bo vzpodbujala podjetnike za pridobivanje nepovratnih evropskih sredstev, jim nudila strokovno pomoč, sofinancirala sejemske predstavitve in tako dalje.

Občinski nabor ukrepov je na srečanju pozitivno ocenil predsednik Območne obrtne zbornice Ajdovščine David Pizzoni, ki je še poudaril, naj občinska oblast ne pozabi na turizem, ki bi lahko po njegovem mestu še najhitreje pritegnil brezposelne mlade in jih obdržal v Vipavski dolini.. Župan Beočanin je ob tem postregel s podatkom, da se v občini vsega pol odstotka zaposlenih ukvarja s turizmom, medtem ko v razvitem svetu ta panoga reže kruh kar desetim odstotkom.

Na srečanju z gospodarstveniki so predstavili tudi dva primera dobre prakse.Za glasbeno kuliso dogodku je poskrbel ajdovski oktet Castrum.

Foto: Edo Pelicon

Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.06.2018
15°C / 33°C
sreda
20.06.2018
17°C / 33°C
četrtek
21.06.2018
17°C / 32°C