V PRIPRAVAH NA DNEVE EVROPSKE KULTURNE DEDIÅ ČINE

Sreda, 08. april 2015

Danes bo v Idriji, v Centru idrijske čipke potekalo srečanje organizatorjev dogodkov na Idrijskem ob letošnjem Dnevu evropske kulturne dediščine.

Praznovanja je tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih na nacionalni ravni koordinira zavod za varstvo kulturne dediščine, dogodke pa pripravljajo ustanove, društva in posamezniki na lokalni ravni. Ideja za letošnjo temo se je oblikovala ob dejstvu, da v letu 2015 praznujemo 25 let Dnevov evropske kulturne dediščine.

Tema Praznovanja je univerzalna in ponuja neštete možnosti interpretacij in povezav z različnimi pojavnimi oblikami materialne in nesnovne kulturne in naravne dediščine. Raziskovanje praznovanj v različnih kulturnih okoljih lahko pripomore k boljšemu medsebojnemu razumevanju in medkulturnemu dialogu. V pripravah na letošnje Dneve evropske kulturne dediščine bo danes popoldne v Idriji potekalo delovno srečanje različnih ustanov, društev, krajevnih skupnosti in posameznikov, ki želijo s svojimi vsebinami in dogodki popestriti Dneve evropske kulturne dediščine na Idrijskem in Cerkljanskem, ki bodo potekali od 26. septembra do 3. oktobra. Lokalnim organizatorjem se bosta na delovnem srečanju pridružili tudi sodelavki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Nataša Gorenc, koordinatorka Dnevov, in Milena Antonić, z območne enote Maribor, ki bo predstavila aplikacijo teme Praznovanja v učni proces in vrtčevski kurikulum.

V duhu letošnje teme Praznovanja in obeleževanja 25. obletnice DEKD načrtujejo tudi veliko hkratno praznovanje dediščine v vseh članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije, kamor sodi tudi Idrija.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
25.05.2018
16°C / 29°C
sobota
26.05.2018
15°C / 29°C
nedelja
27.05.2018
15°C / 30°C