NEDOZOREL PRORAČUN SVETNIKI PUSTILI Å E RASTI

Petek, 25. marec 2016

Včerajšnja seja sveta Občine Cerkno je bila v bistvu skrajšana verzija dolgih sej, ki jih po navadi povzročijo razprave okrog proračuna. Ta je bil namreč tik pred zdajci umaknjen z dnevnega reda, ker so predlagatelji ocenili, da v določenih postavkah še ni dovolj usklajen.

Občina Cerkno bo v naslednjih tednih delovala na osnovi včeraj potrjenega Odloka o začasnem financiranju. Brez razprav so svetniki potrdili tudi nekaj odlokov, ki so bili usklajeni že v prvi fazi obravnave, med drugim Pravilnik o postopku in kriterijih za vpis otrok v Vrtec Cerkno in Pravilnik o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija in Pravilnik o postopku in kriterijih za vpis otrok v Vrtec Cerkno.

V obravnavi Poročila o kakovosti vodooskrbe v Občini Cerkno so svetniki pozitivno ocenili pripravljeno gradivo, pa tudi namero občine, da bo pomembna sredstva tudi v prihodnje vlagala v obnovo ustrezne infrastrukture. V zadnjih letih je bilo s pomočjo proračuna obnovljenih veliko vodovodnih zajetij, samo lani v Å ebreljah, Ravnah, Otaležu in Planini. Mnogi ob tem opozarjajo, da gre le za prvi korak, saj je vir onesnaževanja marsikje tudi dotrajano vodovodno omrežje. Velik problem predstavljajo vodovodi, ki so bili hkrati grajeni tudi kot hidrantno omrežje. Ta predimenzioniranost ima namreč slabe strani, saj se voda v sistemih prepočasi obnavlja. Ponekod celo razmišljajo o dopolnilnih vodovodih s tanjšimi cevmi.

Med pobudami in vprašanji svetnikov so se najdlje zadržali ob večni temi širokopasovnega telefonskega in internetnega omrežja. Podana je bila namreč vzpodbudna informacija o nadaljevanju gradnje optičnega omrežja v vaseh Bukovo, Orehek, Jesenica, Zakojca, Ravne in Zakriž, ki je steklo prav v teh dneh. Za ta pomemben korak je bil sicer odločilen žled pred dvema letoma, ki je potrgal vso kablovje, več svetnikov pa je opozorilo tudi na pomembno vlogo samih krajanov. Njihova vztrajnost, še posebej predsednika sveta krajevne skupnosti, sicer svetnika, Silva Jerama, je obrodila dobre rezultate. Župan Jurij Kavčič je ob tem predstavil tudi ponovno oživitev nekoč propadlega načrta GOÅ O, v katerega naj bi se vključilo okrog deset občin, predvsem tistih z majhnimi naselji in velikimi površinami. Komercialni interes ponudnikov na teh območjih uporabnikov ne bo nikoli dosegel, zato bo potrebno prežati na ustrezne javne razpise.


Ivan Seljak 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.06.2018
15°C / 33°C
sreda
20.06.2018
17°C / 33°C
četrtek
21.06.2018
17°C / 32°C