TURISTIČNI KMETIJI VIDMAR NA SINJEM VRHU PETOMAJSKO PRIZNANJE

Petek, 06. maj 2016

Letos mineva 25 let, odkar se je družina Vidmar odločila, da na Sinjem vrhu prične gojiti turistično ponudbo in kulturno dejavnost. Seveda gre za vse bolj znan penzion Sinji Vrh, ki sodi med starejše ponudnike na tem območju. Kmalu po odprtju kmetije leta 1991 je lastnik Hieronim Kavčič turistično kmetijo zapeljal v likovne vode. V likovnih kolonijah, ki jih danes pozna vsa Slovenija, je odkril novo tržno nišo. To pa ne po naključju, saj je bil od nekdaj zavezan likovni umetnosti in še danes tu pa tam prime v roko čopič. Ko mu je tedaj slikar Klavdij Tutta predlagal organizacijo prve likovne kolonije, je bila usmeritev kmetije zapečatena. Sinji vrh je postal poznan po zaslugi mednarodne likovne kolonije Slovenija odprta za umetnost, ki že od leta 1993 gosti priznana imena iz domovine in tujine. Letno se zvrstijo še vsaj trije, štirje podobni dogodki, med katerimi je še posebej odmevna dobrodelna kolonija Umetniki za Karitas.

Poleg umetnikov Sinji vrh obiskujejo različne skupine, ki si želijo srečanj v gorskem miru. Gora je tudi pogosto vzletišče jadralnih padalcev, na njenih poteh je moč srečati številne kolesarje in pohodnike. In nenazadnje -Sinji vrh je člen Slovenske planinske transverzale. Okolica ponuja različne znamenitosti, od "mini Forme Vive", ki so jih ustvarili umetniki med kolonijami in jih v zahvalo za gostoljubnost pustili na Sinjem vrhu, do etnološke zbirke starega orodja, replike replike Å ergalove domačije in s slamo krite hiše na Gori.

Od tam se pogledi raztezajo po Gori, čez dolino, na Vipavska Brda, Kras in Jadransko morje vse do Benetk.

Ob 25 letnem vztrajnem delu v kmetijstvu, gostinstvu in kulturi je družinsko vodena kmetija letos prejela najvišje priznanje Občine Ajdovščina, Petomajsko priznanje.

Na sliki: Pogled s Sinjega vrha


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C