SOčA IN IDRIJCA PRIMERNI ZA KOPANJE, NADIžA ODLIčNA

Torek, 05. julij 2016

Kakovost vode na kopalnih območij na reki Soči, Idrijci je ustrezna, na Nadiži celo odlična, kažejo rezultati junijskega monitoringa spremljanja mikrobiološke kakovosti kopalnih voda, ki ga zagotavlja Agencija Republike Slovenije za okolje, izvajalec pa je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.


Na območju Posočja je 7 kopalnih območij, od tega 5 na Soči, preostali dve pa na Nadiži in Idrijci. Kakovost vode v Nadiži merijo v Logjeh, v Podbeli pri Kampu Nadiža in na Robiču, na Soči imajo na kopalnih območjih v ÄŒezsoči in Tolminu merilno mesto pri mostu, monitoring pa izvajajo tudi na Sotočju, na kopalnem območju v občini Kanal vzorce jemljejo pri Avtokampu Korada, v Solkanu pa pri starem jezu, merilno mesto na reki Idrijci, kjer se kopalci v poletnem času osvežijo na kopališču na Idriji pri Bači je pod železniškim viaduktom, v Solkanu pa merijo pri starem jezu.


Nataša Å imac iz novogoriške enote Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja kopalcem svetuje, naj se v rekah ne kopajo po močnem dežju, ko so vode kalne in se poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost. Å imčeva pa dodaja, da se je med 10. in 16. uro potrebno izogibati pretiranemu izpostavljanju soncu.


Z inštituta so še sporočili, da je bil s strani županov na resorno ministrstvo poslan tudi predlog, da bi tovrstne monitoringe izvajali tudi na Vogrščku in na kopališču Lajšt v Idrijski Beli.


Matej Kavčič

Foto: Arhiv LTO Sotočje

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
16°C / 33°C
sobota
21.07.2018
19°C / 29°C
nedelja
22.07.2018
18°C / 30°C