LUBADARJI POVZROČAJO VSE VEČJO Å KODO

Nedelja, 14. avgust 2016

Napadov podlubnikov ni videti konca. V tem obdobju najbolj intenzivno napadajo smreke na ljubljanskem, blejskem in postojnskem območju, vse bolj pa gozdarje preseneča prodiranje lubadarja na višje nadmorske višine, kjer ga doslej niso zasledili. Navkljub za lubadarja neugodni pomladi pa gozdarji pričakujejo tudi letos okrog dva milijona kubičnih metrov posekanih smrek.


Največje območje v Sloveniji zavzema ljubljanska območna enota Zavoda za gozdove, kjer so za sanitarni posek letos označili 285 tisoč kubičnih metrov lesa, v istem obdobju lani 220 tisoč kubičnih metrov, leta 2014 pa le 30.tisoč kubičnih metrov.


Lubadar se letos še naprej krepi v krajevnih enotah Logatec, Vrhnika in Ljubljana, seli pa se tudi na območja Litije in Å kofljice ter v nižinske predele Kamnika in Domžal. Trenutno ga je v celotnem območju v povprečju za 30 odstotkov več kot lani.


Na območju postojnske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije so letos za posek označili že 150 tisoč


POSNETEK


poudarja vodja območja Andrej Smrekar.


Območje najhujše prizadetosti s podlubniki sovpada z žledolomom - največja žarišča so v nižinah postojnsko-pivške kotline, na območju Postojnskih vrat, širše obrobje Planinskega polja, nižine Cerkniške kotline in Loške doline.


Gozdna katastrofa pa je letos toliko večja, ker se se lubadar dviguje na višje ležeča območja, saj tudi tam beležijo vse več žarišč.


Količine sanitarne sečnje po podlubnikih se bližajo lanskim, ko so na njihovem območju posekali skoraj 400.tisoč kubičnih metrov lesa.


Na tolminski območni enoti zavoda, kjer so letos za posek označili že preko 100.000 kubičnih metrov smrek, se največje težave z lubadarjem tudi prekrivajo z območji žledoloma. Vodja območja Zoran Zavrtanik.


POSNETEKPodlubnik sicer postane aktiven nad osmimi stopinjami Celzija, nad 18 stopinjami pa se začne razmnoževati. Smreka se proti lubadarjem brani z zasmolitvijo, a ob taki številčnosti lubadar z lahkoto napada tudi zdrava in vitalna drevesa smreke. Ko je lubadarjev manj, napadajo le poškodovane in manj vitalne smreke.


Pristojne službe z vsemi zaposlenimi trenutno pregledujejo teren in izdajajo odločbe za sečnjo, hkrati pa pozivajo lastnike, da redno pregledujejo svoje gozdove in da začnejo s sanacijo, takoj ko odkrijejo lubadarja


Vse to, o čemer danes govorimo, je delo drobne živalice v gozdu. Lastniki gozdov pa so med drugim prizadeti tudi s tem, da se Slovenija po več letih velikih posekov ni znala organizirati, da bi sama vložila v primerne predelave lesa in s tem zagotovila njegovo večjo vrednost. Zaslužek tako ostaja na strani trgovcev, predvsem pa kupcev na drugi strani meje.


Ivan Seljak

 

Smrekar
Zavrtanik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodimo pravični dne 15.08.2016 ob 13:22:12
#1
Ko hodim po Sloveniji sem videl,oziroma sami mal poglejte kakšno zanemarjeno stanje imajo tudi v državnih gozdovih.Tak zgled dajejo tudi ostalim lastnikom..Pozabljeno geslo?

 

nedelja
21.04.2019
5°C / 25°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 23°C
torek
23.04.2019
5°C / 20°C