MILAN KUčAN V VOLčAH PRI LUKATELU

Ponedeljek, 29. avgust 2016

Gost tradicionalne prireditve na dvorišču pred Lukatelovo hišo v Volčah je bil to soboto prvi demokratično izvoljeni predsednik samostojne Slovenije, Milan Kučan. Danes 75-letni upokojenec iz Križevcev v Prekmurju je kljub umiku s političnega prizorišča, od katerega je preteklo že precej časa, še vedno močno aktualna osebnost, ki buri duhove in razvnema strasti v vsakdanjem družbenopolitičnem življenju.

Glavni namen obiska je bil predstavitev knjige z naslovom Milan Kučan, prvi predsednik, avtorizirane biografije izpod peresa priznanega zgodovinarja, dr. Boža Repeta, ki je izšla novembra lani pri založbi Modrijan. Delo celovito prikazuje Kučanovo življenje od otroštva do danes, njegov način razmišljanja in politično delovanje v posameznih obdobjih. Povezovalec programa Zdravko Duša, avtor knjige in njen glavni protagonist so v sproščenem vzdušju spregovorili o sami ideji za pisanje knjige, njenem nastajanju in načeli nekaj malega vsebine sicer obsežne monografije. Seveda se ni bilo moč izogniti vedno razburljivim temam iz polpretekle zgodovine, ki še danes delijo slovenski narod, ter vprašanjem glede dogajanja v času osamosvajanja in neposredno po njem. Dotaknili so se tudi desetletnega obdobja Kučanovega predsednikovanja naši državi, poleg tega pa so nekaj besed posvetili tudi aktualnim perečim temam po svetu in trenutnemu družbenopolitičnemu dogajanju doma. Na vprašanje glede delitev iz polpretekle zgodovine je bil Kučan odločen:


Izjava Milan Kučan


Na svoj račun so prišli tudi poslušalci, ki so imeli možnost sodelovati v razpravi s svojimi pogledi in vprašanji. Ob koncu večera je sledilo druženje ob hrani in pijači, kar je bila za obiskovalce priložnost, da na štiri oči izmenjajo nekaj besed z obema gostoma.


Žiga Pavletič


Milan Kučan

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.07.2020
13°C / 28°C
petek
10.07.2020
13°C / 32°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C