OCENJEVALCA PREVERJALA ŠTIRILETNI NAPREDEK GEOPARKA IDRIJA

Torek, 20. junij 2017

V času Festivala idrijske čipke se v Idriji niso mudili le obiskovalci, ljubitelji idrijske čipke, ampak sta jo obiskala tudi ocenjevalca geoparkov, vključenih v globalno mrežo geoparkov, ki delujejo v okviru samostojnega programa pod okriljem UNESCA.

Geoparki, ki so že člani UNESCO globalne mreže geoparkov, so vsake štiri leta podvrženi ponovnemu preverjanju posebnih ocenjevalcev, koliko so v štiriletnem obdobju uspeli okrepiti svoje delovanje, pritegniti nove partnerje, izboljšati upravljanje geoparka, njegovo promocijo in prepoznavnost, razviti geoturizem in blagovno znamko. Geopark Idrija je bil v evropsko in globalno mrežo geoparkov, ki sedaj deluje v okviru posebnega UNESCO programa geoparkov, na podlagi zahtevne kandidature vključen leta 2013. Te dni, po prvih štirih letih članstva, je bil tako deležen prvega preverjanja, koliko v praksi izpolnjuje naloge, ki si jih je zadal v dosjeju in koliko vidnega napredka na ključnih področjih je opravil v tem obdobju. Preverjanje sta opravila Američanka dr. Wesley Hill iz ameriškega geološkega združenja in komisije za geoparke ter Javier Lopez iz Villuercas-Ibores-Jara Geoparka v Španiji. 

Sodelavci Geoparka Idrija Bojan Režun, Sanja Marija Pellis in Mojca Gorjup Kavčič so ocenjevalcema zagotovili vso potrebno dokumentacijo o delovanju Geoparka Idrija v štirih letih, kar sta ocenjevalca preverjala tudi z ogledi na terenu in pogovori s partnerji in drugimi sodelujočimi pri delovanju geoparka.

Ocenjevalca seveda svojih opažanj nista še razkrila, saj je njuna naloga le na osnovi videnega pripraviti strokovno poročilo, ki ga bo obravnaval in o njem odločal pristojni organ UNESCA na zasedanju septembra letos. Tedaj bo tudi znano, kakšno ovrednotenje si je prislužil Geopark Idrija. Izraženo je v barvah; zeleni karton pomeni, da je ocenjevani geopark v štirih letih toliko vsestransko napredoval, da ga bodo ocenjevalci ponovno obiskali šele čez štiri leta, rumeni karton pomeni, da so ocenjevalci ugotovili določene pomanjkljivosti, ki jih je nujno odpraviti, kar ocenjevalci znova preverijo čez dve leti, rdeči karton pa pomeni, da določen geopark glede na ocenjevalne kriterije ni napredoval ali je celo nazadoval, zato se izbriše iz mreže in mora opraviti celoten postopek ponovne kandidature.


Metka Rupnik

Foto: Arhiv Geoparka Idrija

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
9°C / 21°C
četrtek
25.10.2018
5°C / 19°C