AVGUSTA V IDRIJCI TUDI POSTRVI Z ODDAJNIKI

Sreda, 26. julij 2017

Zavod REVIVO je v sodelovanju z Ribiško družino Idrija pričel s kampanjo zbiranja prostovoljnih prispevkov za vedenjsko raziskavo soške postrvi na reki Idrijci, in sicer na platformi družbe Experiment.

Osnovni cilj projekta je priti do novih spoznanj in vedenj o soški postrvi v Idrijci. Razen genetskih raziskav na soški postrvi še ni bilo opravljenih raziskav stopnje preživetja, izbire habitatov ali interakcij z drugimi vrstami postrvi v naših rekah. V reko Idrijco bodo za potrebe projekta vložili 20 soških postrvi tipa Idrijca in 20 šarenk ter jih opremili s telemetrijskimi oddajniki. S pomočjo sprejemnih anten bodo nato v avgustu natančno sledili njihovim premikom. Iz rezultatov raziskave bo mogoče primerjati aktivnost in migracije osebkov obeh vrst po izpustu v naravno okolje, izbiro habitatov ter smrtnost. Polona Pengal Zavod REVIVO.

-------------

izjava Polona Pengal

---------------

Ugotovljena vedenjska razmerja med obema vrstama bodo Ribiški družini Idrija pomagala optimizirati programe vlaganj soških postrvi in šarenk ter s tem ohraniti soško postrv kot ogroženo vrsto tudi v slovenskih vodotokih. Zoran Babič, predsednik Ribiške družine Idrija.

-------------

izjava Zoran Babič

---------------

Partnerja v projektu sta k sodelovanju povabila tudi priznane strokovnjake telemetrije iz Norveške, ki bodo za projekt posodili opremo za telemetrijsko spremljanje postrvi, in strokovnjake za ribje vedenje iz Švedske. Projekt med drugim podpira tudi prof. dr. Mihael J. Toman, prodekan za področje biologije na Biotehniški Fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je posredoval tudi pri pridobivanju študentov prostovoljcev za izvedbo projekta na terenu.

Delo na projektu bo opravljeno prostovoljno, s sredstvi, zbranimi v kampanji, želijo pokriti potne stroške in nastanitve tujih strokovnjakov, nabavo potrebnega materiala ter potne stroške in prehrano študentov prostovoljcev, ki bodo delovali v okviru raziskave.Metka Rupnik

Foto: Ribiška družina Idrija 

izjava Polona Pengal
izjava Zoran Babič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
16°C / 33°C
sobota
21.07.2018
19°C / 29°C
nedelja
22.07.2018
18°C / 30°C