SUMITOMO RUBBER INDUSTRIES V IDRIJI?

Torek, 08. avgust 2017

Kot smo že poročali, je japonska družba Sumitomo Rubber Industries napovedala investicijo v gradnjo tovarne v Sloveniji za proizvodnjo medicinskih elastomerov. Tovarno bo njena švicarska družba Lonstroff postavila v osrednji Sloveniji, kje, pa še ni natančneje znano. Poleg Logatca in nekaterih drugih krajev po Sloveniji, se po novem kot možna lokacija omenja tudi Idrija.

Investicija bo po napovedih te japonske družbe vredna 34 milijonov evrov, zaposlili pa bodo okoli 200 ljudi. Še v tem mesecu naj bi slovensko družbo ustanovili, proizvodnja pa naj bi stekla aprila 2019. Kot izhaja iz sporočila, objavljenega na spletni strani tega japonskega podjetja, se bo s to investicijo proizvodnja medicinskih elastomerov v Evropi potrojila glede na leto 2016.

Vse od torkove napovedi, da bo japonsko podjetje investiralo v Sloveniji, in sicer na območju osrednje Slovenije, v javnosti oziroma medijih kroži kar nekaj imen slovenskih mest kot možnih lokacij nove tovarne. Po prvih informacijah, da naj bi bila to industrijska cona v Logatcu, sta se minule dni kot možni lokaciji omenjali tudi mesti Komenda in Trbovlje, od včeraj dalje pa po nekaterih navedbah tudi Idrija. Ali to drži oziroma ali so na občini seznanjeni s to informacijo, nam zaradi letnega dopusta župana ni uspelo izvedeti, zaradi stiske s prostorom v Idriji pa dovolj velikih lokacij ni ravno veliko. Po napovedih gospodarskega ministrstva bo tovarna namreč obsegala 12.000 kvadratnih metrov, velikost zemljišča na izbrani lokaciji pa naj bi znašala 32.000 kvadratnih metrov.

Ali je Idrija res v igri, bo znano v nekaj dneh, ko naj bi investitor javno objavil ime izbrane lokacije. Japonska družba Sumitomo Rubber Industries se sicer med drugim ukvarja s proizvodnjo pnevmatik, aluminijastih platišč, elastičnih delov za pisarniško opremo, talnih oblog, umetne trave za športne objekte, gumijastih rokavic in prenosnih ramp za invalidske vozičke. Ima 22 tovarn, in sicer na Japonskem, Kitajskem, Tajskem, v Indoneziji, Vietnamu, Maleziji, Braziliji, Južni Afriki, ZDA, Turčiji in Švici, ter zaposluje skupno nekaj manj kot 6700 ljudi, je razvidno s spletne strani družbe.


Metka Rupnik

Foto: Sedež družbe (Kobe, Japonska)


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
15°C / 34°C
sobota
21.07.2018
16°C / 33°C
nedelja
22.07.2018
19°C / 32°C