Z ZAKONOM NAD DROBNE ŠKODLJIVCE

Nedelja, 13. avgust 2017

 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo predlog zakona o ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve podlubnikov in ga poslalo v javno obravnavo. Predlog je pripravilo v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, zainteresirani pa lahko pripombe nanj oddajo do 10. septembra.

Kot so  sporočili z ministrstva, predlog zakona določa ukrepe za učinkovitejšo sanacijo gozdov, ki so jih napadli podlubniki. Med drugim prinaša poenostavitev postopkov za lastnike gozdov in določa nekatere olajšave na davčnem področju.

Zakon za ublažitev posledic napada podlubnikov v slovenskih gozdovih se napoveduje že nekaj časa, saj je škoda zaradi njih v gozdovih precejšnja. Letos so širjenju lubadarjev naklonjene tudi visoke poletne temperature. Kot je  pojasnila Andreja Kavčič z Gozdarskega inštituta Slovenije, se zaradi ene neposekane z lubadarji napadene smreke lahko v sezoni število hroščev poveča za več kot 150 milijonov.

Tako so po ocenah s konca julija gozdovi na blejskem območju gospodarski gozdovi napadeni od 80- do 90-odstotno, porast so sredi poletja opazili tudi v Šaleški, Mislinjski in Dravski dolini. Na Koroškem so številke prizadetega drevja presegle lanske v tem času, na Gorenjskem se je podlubnik pojavil na 1600 metrih nad morjem, kar ni običajno. Medtem se je stanje nekoliko izboljšalo v gozdovih v Kranju, Postojni in Tolmin.


Ivan Seljak
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
15°C / 34°C
sobota
21.07.2018
16°C / 33°C
nedelja
22.07.2018
19°C / 32°C