2.FAZA SANACIJE RADONA V OŠ ČRNI VRH

Petek, 11. avgust 2017

Med poletnimi počitnicami, ko na šoli ni učencev in pouka, v objektu osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo poteka 2. faza sanacije objekta zaradi obremenjenosti z radioaktivnim plinom radonom. Včeraj je ekipa izvajalskega podjetja Domeco izdelala štiri vrtine, skozi katere bo potekalo odzračevanje radona iz s tem radioaktivnim plinom obremenjenih učilnic.
Delavci izvajalske ekipe so od začetka sanacijskih del v obeh z radonom najbolj obremenjenih učilnicah odstranili tlake, položili radonsko bariero v obliki čepaste folije ter vse stike zatesnili. Včeraj so iz zunanje strani objekta izdelali štiri vrtine v talne betonske kinete, po katerih poteka toplovod za ogrevanje objekta. Danes bodo montirali še ustrezne ventilatorje, celoten sistem pa bo z ustvarjanjem podtlaka odsesaval z radonom obremenjeni zrak iz dveh učilnic, kjer so namerili visoko presežene vrednosti tega radioaktivnega plina. Naslednji teden bodo v obeh učilnicah položili talne obloge in obnovili tlakovce zunaj objekta, ob vrtinah. Podjetje Domeco ima veliko izkušenj s podobnimi sanacijami radona v zasebnih in javnih objektih, kakšna je uspešnost? Pojasnjuje direktor družbe Samo Ciglar.
--------------
izjava Samo Ciglar
--------------
Ravnateljica Osnovne šole Črni Vrh Irena Kenk, ki vodi investicijo, upa, da bodo sanacijski posegi uspešni in da bodo vrednosti radona v obremenjenih dveh učilnicah, kjer so ob zadnjih meritvah avgusta lani namerili okrog 3000 bekerelov, padle pod z zakonom dopustno mejo 400 bekerelov. In kakšna je ocenjena vrednost celotne sanacije?
------------
izjava Irena Kenk
------------
Občina Idrija je za sanacijske posege v zvezi z radonom v OŠ Črni Vrh v občinskem proračunu že zagotovila 20.000 evrov, okoli 7.000 evrov naj bi pokrila šola s presežki sredstev. Občini naj bi država kasneje sredstva povrnila, vendar le v delu, ki se neposredno nanaša na stroške posega za sanacijo radona, kot pojasnjuje Maja Majnik, svetovalka za družbene dejavnosti na Občini Idrija.
----------------
izjava Maja Majnik
---------------
Kljub vremenskim razmeram v teh dneh, ki ne omogočajo dobrega sušenja estriha, naj bi dela v okviru 2. faze sanacije radona na OŠ Črni Vrh zaključili do 25. avgusta, ko bo Zavod za varovanje zdravja izvedel ponovne meritve vsebnosti radona v saniranih učilnicah. Rezultati meritev in s tem tudi preverjanje, koliko je bila 2. faza sanacije učilnic res uspešna, naj bi bila znana še pred začetkom novega šolskega leta.

Metka Rupnik

 

izjava Samo Ciglar
izjava Irena Kenk
izjava Maja Majnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
23.09.2018
17°C / 23°C
ponedeljek
24.09.2018
14°C / 25°C
torek
25.09.2018
14°C / 22°C