NA HOTAVLJAH DOPRSNI KIP LUKI PINTARJU

Četrtek, 12. oktober 2017

Mineva 160 let od rojstva najbolj znanega Hotaveljca Luke Pintarja, literarnega zgodovinarja, jezikoslovca in bibliotekarja.
Luka Pintar je prve razrede osnovne šole obiskoval v Gorenji vasi, višje pa v Škofji Loki. Na ljubljanski gimnaziji je bil med najboljšimi učenci. 1877 je odšel na študij v Gradec, kjer je študiral klasično filologijo in slavistiko. 1883, ko je zaključil študij, je bil usposobljen za profesorja latinščine in grščine v nemškem in slovenskem učnem jeziku. Služboval je sprva na gimnaziji v Ljubljani, nato v Novem mestu.
1898 je bil imenovan za skriptorja v Deželni študijski knjižnici, od leta 1909 pa vse do svoje smrti je bil tam kustos in direktor.
Že zgodaj se je preizkušal v književnem ustvarjanju. Večina njegovih del je bila objavljena pod psevdonimom S. P. H. (Svitoslav Pintar Hotaveljski). Na področju literarne zgodovine se je uveljavil predvsem kot prešernoslovec, skoraj dve desetletji je namreč preučeval življenje in delo Franceta Prešerna. Leta 1900 je pripravil kritično izdajo Prešernovih Poezij. Ukvarjal se je tudi z zbiranjem narodnega besednega zaklada in ga deloma predal Maksu Pleteršniku za slovar.
Hotaveljci so se mu poklonili že ob 100-letnici smrti pred dvema letoma, ko so mu na njegovi rojstni hiši odkrili spominsko ploščo, letos pa mu bodo, v nedeljo 15. oktobra pred Zadružnim domom na Hotavljah, odkrili doprsni kip. 


Tjaša Jurman

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
15.08.2018
18°C / 31°C
četrtek
16.08.2018
16°C / 32°C
petek
17.08.2018
15°C / 32°C