IDRIJSKI DIJAKI GOSTILI VRSTNIKE IZ MINAMATE

Četrtek, 12. oktober 2017

Te dni so dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija gostili skupino enajstih dijakov in treh spremljevalcev iz japonskega mesta Minamata. Obe mesti druži zgodovinska izkušnja z živim srebrom.
Dijaki iz srednje šole v japonski Minamati so uspeli pridobiti državna sredstva za potovanje v Evropo in med mnogimi mesti, ki bi jih lahko obiskali, so poleg Helsinkov izbrali prav Idrijo, saj obe mesti delita zgodovinsko izkušnjo vpliva živega srebra na okolje in zdravje ljudi ter sodobno naravnanost v trajnostni razvoj.
Minamata pa je bila kraj tragičnega onesnaženja z odpadnimi industrijskimi vodami, v katerih je bilo veliko živega srebra. Tega so preko hrane uživali prebivalci in mnogi so zaradi zastrupitve hudo zboleli in umrli. V Idriji pa so zaradi zastrupitev z živim srebrom zbolevali predvsem rudarji, ki so vdihavali hlape v rudniku in ob žgalniških pečeh.
Japonski dijaki, ki so jih spremljali namestnik ravnatelja šole, profesor angleščine ter direktor
visoke šole za okoljske študije v Minamati, so si prvi dan obiska ogledali mesto Idrija, mestni muzej in turistični rudnik Antonijev rov, v nedeljo so obiskali Bled in Ljubljano, v ponedeljek pa so jim po sprejemu pri idrijskem županu dijaki Gimnazije Jurija Vege, profesorji ter vodstvo šole pripravili zanimiv program dejavnosti. Idrijski dijaki so japonskim vrstnikom predstavili mesto in šolo, zatem so japonski dijaki prisostvovali uri slovenščine in skušali kakšen drobec japonščine naučiti tudi svoje gostitelje. Japonski dijaki s spremljevalci so si zatem ogledali še Čipkarsko šolo Idrija.

Vse dni  obiska so idrijski dijaki japonske vrstnike gostili na svojih domovih, kjer so spoznavali tudi našo kulturo in kulinariko. V okviru obiska sta obe strani izrazili interes po ohranitvi stikov in iskanju možnostih za obisk idrijskih dijakov v Minamati. Osrednja področja sodelovanja bi bila okoljsko osveščanje in medkulturno povezovanje.

Metka Rupnik

Foto: GJV

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
26.09.2018
2°C / 19°C
četrtek
27.09.2018
4°C / 25°C
petek
28.09.2018
8°C / 28°C