POHOD SPOMINA H KRNSKEMU JEZERU

Nedelja, 12. november 2017

Včeraj je potekal tradicionalni Pohod spomina h Krnskemu jezeru. Kljub temu, da je območje jezera že pobelil sneg, se ga je udeležilo veliko število pohodnikov.


Osrednji dogodek vsakoletnega pohoda je bila tudi leto spominska slovesnost. Na njej je najprej spregovoril predsednik organizacijskega odbora in poslanec Danijel Krivec, ki je povedal, da se svet spreminja in sooča z novimi oblikami nasilja in da celo mir in vojna ne pomenita tistega kar sta nekoč. Da pa si je ob vseh oblikah sodobnih varnostnih groženj, kot je sodobni terorizem, potrebno prizadevati za trajen mir.


O pomenu miru je 100 let po končani soški fronti in točno 99 let od konca 1. svetovne vojne razmišljala tudi slavnostna govornica Ministrica za obrambo Andreja Katič. Globalni mir tudi stoletje po koncu prve svetovne morije ostaja nedosežen cilj.


»Medsebojno razumevanje in mir sta tako veliki – težko dosegljivi, a žal tudi nadvse ranljivi – vrednoti. Vrednoti, ki ju je potrebno negovati. Iskreno upam, da so nas, krute vojne s številnimi žrtvami in bridkimi posledicami naučile, da je vredno in hkrati nujno morebitna nesoglasja reševati z dialogom in dobro voljo. In da se je treba vedno – znova in znova – zoperstavljati sovraštvu,« je dejala v slavnostnem nagovoru.


Po zaključku slovesnosti pri Krnskem jezeru, katere so se udeležili tudi diplomatski predstavniki tujih držav, je ministrica položila venec k Madžarskemu križu.Matej Kavčič

Foto: Borut Podgoršek

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.10.2018
5°C / 19°C
torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
8°C / 21°C