PO PREDPISIH: 90 KILOMETROV NA URO MIMO OTROK ALI STAREJŠIH IZLETNIKOV!

Torek, 14. november 2017

V naših informativnih oddajah smo že spregovorili o dolgoletnem boju, ki ga z državno birokracijo bijejo prebivalci Labinj  in ob cesti živeči Cerkljani z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo. Ta se namreč že več let otepa prehoda za pešce, ki bi ga prizadeti krajani radi zarisali preko regionalne ceste Cerkno Novaki, da bi peš sploh lahko prišli do varnega pločnika.
Podoben primer se odpira na isti cesti v Novakih. Posamezni prebivalci in lastnik gostilne v Logu so namreč prepričani, da bi direkcija brez velikih razprav lahko oznako s črno obrobo  za pričetek naselja Novaki postavila že pred njihovo naselje. S tem bi umirili hitrost prometa na odseku, kjer se gibljejo domačini, še posebej pa avtobusi potnikov, med njimi pogosto otroci in starejši izletniki.
Direkcija je bila v odgovoru na dopis krajana neomajna. „Zakon o cestah določa, da je naselje
pozidano območje ob cesti, ki ga sestavlja vsaj deset stanovanjskih stavb, ki tvorijo prostorsko
celoto. Ker na obravnavanem območju ob državni cesti ni vsaj deset strnjenih stanovanjskih
objektov, postavitev prometnih znakov, ki označujejo začetek in konec naselja ter omejujejo
hitrost na 50 km/h ni upravičena“, so zapisali. So pa pripravljeni postaviti znak brez obrobe, ki bi sicer le nakazoval naselje, hitrosti pa, logično, ne bi umiril.
Direkcijo smo z uredništva Primorskega vala ponovno opozorili, da  posledice morebitne hude prometne nesreče ne bodo prav nič omilile razlage  predpisov v Ljubljani in da gre preprosto za sprenevedanje. Ob nevarnem  ovinku  naselja v Logu ne živijo le domačini, pač pa gre za avtobuse otrok, svate, predvsem pa  kolesarsko in tekaško stezo.
V odgovoru na naše ostro zastavljeno  vprašanje pred nekaj dnevi  vlivajo vendarle nekaj upanja. Direkcija RS za infrastrukturo v odgovoru zatrjuje, da  kot upravljalec 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest lahko postavlja prometno signalizacijo skladno z zakonodajo.
Za postavitev prometne signalizacije omejitev hitrosti na 50 km/h, so še zapisali,  bo Direkcija preučila možnost postavitve signalizacije na območju državne ceste na tem delu Novakov. Če bo postavitev upravičena bo izdan nalog koncesionarju za postavitev navedene prometne signalizacije, ki bo v tem območju omejevala hitrost na 50km/h.


Na sliki: Poženi, po predpisih: 90km/uro!
Ivan Seljak
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.12.2018
-2°C / 7°C
četrtek
20.12.2018
1°C / 7°C
petek
21.12.2018
1°C / 7°C